Linkovi

Senat usvojio zakon o strožijoj kontroli oružja, prvi nakon 30 godina


Protest školaraca u Sakramentu protiv oružanog nasilja
Protest školaraca u Sakramentu protiv oružanog nasilja

Senat je usvojio prijedlog zakona o strožoj kontroli oružja koji su izradili senatori iz obje partije. Senatori su glasali o prijedlogu zakona poslije masovnih ubistava u Uvaldeu i Buffalu.

VAŠINGTON - Za je glasalo 65 senatora, 33 je bilo protiv, i ovo je prvi zakonski akt o kontroli oružja koji se našao pred Senatom u proteklih 30 godina.

"Dvostranački prijedlog će zaštititi Amerikance. Djeca u školi i cijele zajednice biće bezbjedniji zbog toga. Predstavnički dom treba brzo da glasa o ovom preijdlogu i da ga pošalje na moj potpis", rekao je predsjednik SAD Joe Biden.

Predstavnički dom bi mogao zakon da uvede u proceduru u petak, a da se o njemu glasa narednim danima. Očekuje se da svi republikanci u Predstavničkom domu glasaju protiv, ali demokrate imaju potrebnu većinu. A ako bude usvojen, ide na potpis Bidenu i onda stupa na snagu.

Zakon, čiji podržavaoci smatraju da će spasavati živote, ima skromne domete i njegov najvažniji dio je obaveza da se temeljitije rade bezbjednosne provjere kupaca.

Republikanci nisu željeli komproms po pitanju drugih mjera, poput zabrane prodaje automatskog oružja, koju podržavaju demokrate i Biden.

"Ovo nije lijek za oružano nasilje u našoj zemlji, ali je važan korak u tom pravcu", rekao je lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer.

U istom danu, Vrhovni sud SAD je odlučio da presudi protiv države New York koja je samo određenim grupama dozvoljavala da nose oružje u futroli van kuće. Sud je utvrdio da se tim zakonom krši Drugi amandman američkog ustava koji građanima daje pravo da "posjeduju i nose oružje". Sada će svi građani moći da nose oružje van kuće u svrhu samoodbrane, rekao je Vrhovni sud.

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da većina Amerikanaca podržava određena ograničenja po pitanju oružja, a procenat je obično i veći poslije masovnih ubistava poput skorašnjih u Teksasu i New Yorku.

Demokrate su upozorile da bi presuda Vrhovnog suda mogla da ima ozbiljne posljedice na bezbjednost.

"Presuda Vrhovnog suda je pogrešna. Veoma sam zabrinut što je sud oduzeo pravo institucijama da zaštite građane i to će uticati na bezbjednost u cijeloj zemlji", rekao je demokratski senator Kris Marfi, koji se godinama zalaže za strožu kontrolu oružja.

Samo u 2022. od vatrenog oružja stradalo je 20.800 ljudi, uključujući i samoubistva, saoptštila je grupa Gun Violence Archive.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG