Linkovi

Republikanci u Senatu spremni da blokiraju zakon o glasačkim pravima


Senator Džon Baraso iz VajomingSen. John Barrasso, R-Wyo., left, chairman of the Senate Republican Conference, walks with Senate Minority Leader Mitch McConnell, R-Ky., on the way to a news conference to criticize the Democrat push to pass a voting rights bill, at the Capitol in…
Senator Džon Baraso iz VajomingSen. John Barrasso, R-Wyo., left, chairman of the Senate Republican Conference, walks with Senate Minority Leader Mitch McConnell, R-Ky., on the way to a news conference to criticize the Democrat push to pass a voting rights bill, at the Capitol in…

Republikanci u Senatu spremni su da blokiraju usvajanje velikog zakona o glasačkim pravima. Lider demokratske većine Čak Šumer zakazao je proceduralno glasanje o takozvanom "Zakonu za građane", ali je potrebno 60 glasova da se prijedlog stavi na dnevni red.

Pošto se republikanci protive toj mjeri u Senatu gdje je odnos snaga dvije stranke 50 prema 50, prijedlog zakona u sadašnjem obliku je osuđen na blokadu.

Senator Džo Menčin, demokrata iz Zapadne Virdžinije, predvodi rad na izmijenjenoj verziji. Promjene koje predlaže uključuju da se od birača na nacionalnom nivou traži da prilože lični dokument prilikom glasanja, i da se iz originalne verzije izbaci odredba koja se odnosi na javno finansiranje političkih kampanja.

Demokrate pokušavaju da sprovedu izbornu reformu u trenutku dok skupštine u mnogim državama, koje kontrolišu republikanci, sprovode nove restrikcije poslije izbora 2020, poslije kojih je tadašnji predsjednik Donald Trump ponavljao lažne tvrdnje o izbornim prevarama.

Zakon koji je u martu usvojen u Predstavničkom domu u kome većinu čine demokrate, a sada treba da se predstavi u Senatu, olakšao bi ljudima da se registruju za glasanje, od država bi se tražilo da omoguće najmanje 15 dana ranog glasanja, a građanima bi se omogućilo da glasaju sa drugih lokacija ili poštom a da ne navode razlog zašto ne glasaju direktno. Takođe, crtanje mapa kongresnih distrikta povjerilo bi se nestranačkim komisijama, umjesto državnim skupštinama.

Lider senatske manjine Mič Mekonel, republikanac iz Kentakija, kaže da je prijedlog zakona pokušaj demokrata da "trajno namjeste pravila američkih izbora u svoju korist".

“Od kada su demokrate dobile izborni rezultat koji su željele prošle jeseni, posmatrali smo svoje kolege kako iznose nova opravdanja i razloge za svoje stranačke pokušaje da se domognu vlasti - države moraju da se spriječe da imaju kontrolu nad svojim sopstvenim izbornim zakonima", izjavio je Mekonel u ponedjeljak.

Šumer je u ponedjeljak izjavio da su biračka prava "pod napadom s kraja na kraj zemlje" i da su "napori republikanaca u različitim državama pokušaj da se Republikanskoj partiji da prednost prilikom glasanja tako što se biračima koji naginju ka demokratama oteža glasanje. Pozvao je senatske republikance da dozvole debatu o glasačkim pravima.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG