Linkovi

Republikanci korak bliži većini u Senatu, ali odlučuje se u Džordžiji


FILE - The light in the cupola of the Capitol Dome signals that the Senate remains in session overnight, in Washington, Oct. 25, 2020.
FILE - The light in the cupola of the Capitol Dome signals that the Senate remains in session overnight, in Washington, Oct. 25, 2020.

Da li će većinu imati demokrate ili republikanci biće odlučeno u januaru u Džordžiji gdje se vode trke za dva senatska mjesta.

Republikanski senator Den Saliven dobio je reizbor na Aljasci i time republikancima donio pedeseto mjesto u Senatu (od 100). Ipak, da li će većinu imati demokrate ili republikanci biće odlučeno u januaru u Džordžiji gdje se vode trke za dva senatska mjesta.

Saliven je na Aljasci pobijedio demokratu Ala Grosa sa skoro 20 procenata razlike.

Republikanci sada imaju polovinu mjesta u Senatu, a sve oči uprte su na drugi krug izbora u Džordžiji 5. januara.​

Senator Den Saliven
Senator Den Saliven

Za sada, senatorska mjesta u Džordžiji drže republikanci Dejvid Perdu i Keli Lofler, koji su se u dvije odvojene trke takmičili sa demokratama i oboje su ušli u drugi krug, budući da se u Džordžiji u trci za Senat traži da kandidat osvoji 50 odsto glasova, a ako se to ne desi, dvoje sa najviše glasova idu u drugi krug.

Perdu će se suočiti sa demokratom Džonom Osofom, istraživačkim novinarom koji je već izgubio od Perdua 2015.

Keli Lofler, koja je u Senatu od 2020, takmičiće se sa Rafaelom Warnokom, pastorom baptističke crkve u Atlanti.

Vornok je vodio, ali nije uspio da dobije 50 odsto glasova, a ista je situacija i sa Perduom.

Kako sada stoje stvari u Senatu, demokrate imaju 48 mjesta, odnosno osvojile su jedno i izgubila dva u odnosu na prethodni saziv.

Ako republikanci dobiju oba mjesta u Džordžiji, imaće većinu u Senatu u naredne dvije godine. Ali, ako oba mjesta osvoje demokrate, onda će isto kao i republikanci imati 50 mjesta u Senatu.

Što znači da bi demokrate odlučivale, jer bi u slučaju neriješenog glasanja svojim glasom odlučila potpredsjednica SAD Kamala Harris. U tom slučaju bi bilo lakše sprovođenje agende novog izabranog predsjednika SAD Džoa Bajdena.

Ali, ako republikanci nastave da kontrolišu Senat, a demokrate Predstavnički dom, izvjesno je da će Bidenova administracija imati duge pregovore o pitanjima kao što su porezi, imigracija, zdravstvena zaštita i druga.


XS
SM
MD
LG