Linkovi

SAD se spremaju da Ukrajini pošalju sistem Patriot


Protivzrači sistem Patriot
Protivzrači sistem Patriot

Sjedinjene Države se spremaju da pošalju raketni odbrambeni sistem Patriot u Ukrajinu kako bi oborio dolazeće ruske projektile. Odluka bi mogla biti objavljena već ove sedmice, rekli su u utorak za Glas Amerike jedan zvaničnik američke odbrane i drugi američki zvaničnik.

Oba zvaničnika su se oglasila pod uslovom da ne budu identifikovani jer odluka još nije zvanično objavljena. O tome je prvi izvijestio CNN.

Ukrajina je od svojih zapadnih partnera zatražila protivvazdušnu odbranu, uključujući sistem Patriot proizveden u SAD, pošto je Rusija koristila svoj raketni arsenal zajedno sa novonabavljenim iranskim bespilotnim letjelicama da gađa kritičnu civilnu infrastrukturu, uključujući elektroenergetske objekte koji su potrebni da se stanovništvo ima grijanje kako temperature padaju.

Brigadni general Ratnog vazduhoplovstva Pat Ryder, sekretar za štampu Pentagona, odbio je da komentariše isporuku Patriota, rekavši da "u ovom trenutku nema šta da objavi".

"Nastavit ćemo tražiti načine na koje možemo najbolje podržati Ukrajinu da zaštiti svoje stanovništvo i zaštiti svoju širu infrastrukturu kako bi mogli preživjeti ove napade", rekao je Ryder.

SAD su Ukrajini pružile milijarde dolara vojne podrške, uključujući oružje protivvazdušne odbrane u rasponu od Stingersa — raketnog sistema zemlja-vazduh koji je dovoljno lagan za nošenje — do većih NASAMS protivvazdušnih sistema, koji mogu da obezbijede vazdušnu odbranu od kratkih - mete srednjeg dometa.

Ali u utorak, glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga Jurij Ignat rekao je novinarima da Ukrajina još uvijek "nije u stanju da obori balističke [rakete] sredstvima protivvazdušne odbrane koja imamo u našem arsenalu".

"Stoga, najefikasniji način uništavanja ovih projektila je na mjestu lansiranja, gdje se one nalaze", dodao je.

NASAMS su dizajnirani da zaštite naseljene centre od prijetnji zrak-zemlja i mogu identificirati i ciljati fiksne i rotirajuće letjelice, krstareće rakete i dronove. NASAMS se, međutim, ne smatra efikasnim protiv balističkih projektila.

Penzionisani kontraadmiral Mark Montgomery, analitičar za odbranu u Fondaciji za odbranu demokratija, priznao je da Ukrajini nije bila "potrebna vrsta oružja" za odbranu od balističkih projektila, ali je kritizirao potencijalnu nabavku Patriota.

"Patriot je izuzetno složen i skup sistem za rad. Svaka runda Patriota je između 3 i 4 miliona dolara po komadu. To je veoma skup sistem. Potrošilo bi mnogo novca koji se izdvaja za njih, ja mislim, sa vrlo ograničenim povratom ulaganja", rekao je on za Glas Amerike.

Umjesto toga, predložio je da se pošalje više oružja protivvazdušne odbrane koje Ukrajina već prima i koristi sa velikim efektom, ili možda da se Ukrajini obezbijedi sistem protiv-raketa, artiljerije, minobacača (C-RAM) koji su SAD koristile na Bliskom istoku .

"Za mene Patriot nije sjajan odgovor", rekao je. "Više NASAMS-a, više S-300."

XS
SM
MD
LG