Linkovi

Vijesti

SAD: Sankcije ruskoj banci zbog Venecuele

Steven Mnuchin

Američko ministarstvo finansija nametnulo je sankcije ruskoj banci Evrofinance Mosnarbank zbog poslovanja sa venecuelanskom državnom naftnom kompanijom Petroles de Venezuela SA (PDVSA), javlja Reuters.

AFP prenosi da je banka sa sjedištem u Rusiji u djelimičnom vlasništvu Venecuele.

U saopštenju koje su objavili iz Ministarstva finansija navodi se da su uveli sankcije za Evrofinance Mosnarbank zbog njihove podrške venecuelanskoj PDVSA i vladi osporavanog predsjednika Nicolasa Madura. Ovo je jedan od napora SAD-a da presjeku finansijsku pomoć za Madura.

Trumpova administracija povukla je niz mjera kako bi potkopali Madurovu vladavinu i podržali lidera opozcije Juana Guaida, kojeg su SAD kao i 50 ostalih zemalja podržalo kao privremenog predsjednik Venecuele.

"Ovaj potez pokazuje da će Sjedinjene Države poduzeti akcije protiv stranih institucija koje podržavaju nezakoniti režim Madura i doprinose ekonomskom slomu i humanitarnoj krizi koja muči stanovništvo Venecuele", rekao je u saopštenju Ministarstva ministar finansija Steven Munchin.

Prema saopštenju, sva američka imovina Eurofinance bit će zamrznuta a građanima SAD-a će biti zabranjeno poslovanje sa ovom bankom, saopštili su iz Ministarstva.

Venecuelanska vlada kupila je 2011. godine 49 posto udjela u Eurofinance kroz venecuelanski Nacionalni fond za razvoj.

See all News Updates of the Day

Evropska komesarska najavila razgovor sa vlastima u Zagrebu zbog izvještaja o nasilju nad migrantima

Migrants in front of the temporary reception migrant center Lipa, near Bihac, October 20, 2020.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johansson ocijenila je kao “ozbiljne” izvještaje o zlostavljanju migranata na granici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine i najavila razgovor sa vlastima u Zagrebu.

“Dobila sam izvještaj Danskog vijeća za izbjeglice (DRC) predstavljen kao dokaz odbijanja i nehumanog i ponižavajućeg postupanja prema ljudima na hrvatskoj granici sa Bosnom i Hercegovinom. Ove izvještaje shvatam vrlo ozbiljno. Planiram temeljnu raspravu s hrvatskim vlastima o ovim i drugim izvještajima o kršenju temeljnih prava”, objavila je komesarka Johansson na Twitteru.

Pozivajući se na izvještaj DRC, britanski dnevni list Guardian je objavio tekst o ponovnim brutalnim napadima na migrante. Prema izvještaju ove organizacije, koji se bazirana na svjedočenjima migranata koji su bili meta navodnih napada u periodu između 12. i 16. oktobra, počinitelji su pripadnici hrvatskih policijskih snaga.

Inače, brojne organizacije za zaštitu ljudskih prava i međunarodne organizacije već dugo dokumentuju obrazac zlostavljanja migranata koji pokušavaju da pređu u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine, a koje su počinili predstavnici zakona u Hrvatskoj.

Savjet Evrope je upozorio hrvatske vlasti da se mora zaustaviti nasilje i prisilno vraćanje na granici sa Bosnom i Hercegovinom, kao i da se iskorijeni praska nekažnjavanja za ozbiljna kršenja ljudskih prava koja su nad migrantima počinili službenici zakona.

Mirsadu Kukiću godina zatvora zbog primanja nagrade za trgovinu uticajem

Mirsad Kukić (Izvor: BIRN BiH)

Općinski sud u Sarajevu osudio je Mirsada Kukića na godinu dana zatvora zbog primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, odnosno zloupotrebe pri zapošljavanju u “Elektroprivredi Bosne i Hercegovine”.

Kukić je ranije u predmetu kodnog naziva “Bosna” bio optužen skupa s Amirom Zukićem, Safetom Bibićem, Senadom i Nedžadom Trakom, Ramizom Karavdićem, Esedom Džananovićem i Asimom Sarajlićem zbog zloupotreba pri zapošljavanju u javnim preduzećima, ali je njegov predmet u oktobru 2017. razdvojen zbog zdravstvenog stanja, te mu se sudilo odvojeno.

U tački optužnice sarajevskog Kantonalnog tužilaštva koja se odnosi na Kukića, navodi se da je on u augustu 2018. “dao zeleno svjetlo” za zaposlenje A.Š. u podružnici “Elektrodistribucije” Tuzla, iako se prethodno protivio prijemu u radni odnos, jer kandidat nije bio s područja Tuzlanskog kantona (TK). Prema optužnici, Kukić, kao tadašnji predsjednik kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Tuzla i član predsjedništva te stranke, nije imao nikakvih ovlaštenja da utiče na prijem zaposlenika u tuzlansku “Elektrodistribuciju”.

U istoj tački optužnice su navedena imena optuženih kojima se u odnosu na Kukića sudi odvojeno, odnosno Zukića, Sarajlića i Džananovića, koji je u augustu 2018. obavljao funkciju izvršnog direktora za distribuciju u “Elektroprivredi”.

Na ovu presudu Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu i Odbrana imaju pravo žalbe sarajevskom Kantonalnom sudu.

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv direktora OSA-e

Sud i Tužilaštvo BiH Izvor BIRN BiH

Iz Tužilaštva BiH javljaju da su podigli optužnicu protiv prvog čovjeka Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića i rukovodioca Odsjska za cyber sigurnost u OSA-I Muhameda Pekića

Tužilaštvo BiH ih tereti za zloupotrebu položaja i resursa OSA-e u privatne svrhe, odnosno kako bi došli do informacija i fotografija pošiljaoca anonimne krivične prijave protiv Mehmedagića.

Tužilaštvo obrazlaže da su Mehmedagić i Pekić prekršili i pravo na nepovredivost pismene i poštanske komunikacije zagarantirano Ustavom BiH i Međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima.

Mehmedagić, na upit Radija Slobodna Evropa, nije želio komentarisati optužnicu: „Ne bih komentarisao i s položaja direktora OSA-e ne mogu da dajem neke izjave niti da komentarišem podizanje optužnice.“

Tužilaštvo BiH zahtijeva od Suda BiH da se Mehmedagiću, direktoru OSA-e, i Pekiću zabrani da obavljaju dužnosti na kojima se nalaze, kao i da kontaktiraju sa uposlenicima OSA-e.

Taj prijedlog obrazlažu da tako mogu neometano voditi postupak. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

COVID-19 "pod kontrolom" u Australiji, tvrde eksperti

Arhiva - Žena nosi maramu kao zaštitnu masku, u sklopu mJera suzbijanja epidemije koronavirusa, u Melbourneu, Australija.

Kako najmnogoljudnija australska država dodatno ublažava ograničenja u borbi protiv COVID-19, stručnjaci kažu da je ta zemlja dovela epidemiju "pod kontrolu". Jedan od vodećih komentatora kaže da "ne može pronaći drugu zemlju koja je razbila virus", tako dobro kao Australija.

Život u većem dijelu Australije počinje da liči na ono što je bio prije COVID-19. U petak će uslijediti dodatno ublažavanje mjera u državi Novi Južni Vels.

U bogomoljama će biti dozvoljeno da bude do 300 ljudi, dok će se povećati i kapacitet teretana. Očekuje se da će oko 40.000 ljubitelja sporta u nedjelju prisustvovati finalu takmičenja u Nacionalnoj ragbi ligi u Sydneyju.

Širom Australije, zemlje od 25 miliona ljudi, postoji oprezni optimizam da je, bar za sada, sadržan koronavirus.

Otkad je prvi put otkriven u Australiji krajem januara zabilježeno je više od 27.400 slučajeva COVID-19 i 900 smrtnih slučajeva. Urađeno je 8,3 miliona testova.

Savezni ministar zdravlja Greg Hunt rekao je da je zatvaranje australijskih granica za strane putnike u martu takođe bilo kritično.

"Ono što smo vidjeli je da smo širom zemlje prošli nevjerovatno dobro i postoje četiri odbrane: Naše međunarodne granice, testiranje, koje je bilo ujednačeno dobro u svim državama i teritorijama, praćenje, koje je u velikoj mjeri bilo izvanredno, sa Novim Južnim Velsom kao zlatnim standardom", rekao je. "Viktorija je imala stvarnih izazova, ali se poboljšava, i mislim da je to vrlo važna poruka, kao i distanciranje".

Očekuje se da će međunarodna putovanja u Australiju i van nje ostati ograničena i u sljedećoj godini, iako takozvani balon za sigurno putovanje omogućava Novozelanđanima da lete u Novi Južni Vels i Sjevernu Teritoriju.

Mnogi Australijanci su u nevjerici i brizi za porodicu i prijatelje gledali kako se slučajevi koronavirusa ponovo povećavaju u drugim dijelovima svijeta.

Raina McIntyre, profesorica biološke bezbjednosti sa Instituta Kirby na Univerzitetu Novog Južnog Velsa, rekla je da je situacija u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji zastrašujuća.

"To je potpuno šokantno", rekao je ona. "Kada razmišljamo o pandemijama, ne mislimo da će se zemlje sa visokim prihodima sa bogatim resursima raspasti po šavovima, ali upravo to smo vidjeli".

Neke od najtežih mjera zatvaranja na svijetu, u gradu Melbourneu, mogle bi biti ublažene sljedeće nedelje, jer broj prijavljenih inficiranih i dalje pada. Glavni grad države Victoria bio je u središtu australijske vanredne situacije zbog COVID-19, ali vlasti se nadaju da su stroge naredbe za boravak kod kuće i druge mjere koje su trajale više od 100 dana funkcionisale.

Međutim, klasteri bolesti i dalje izazivaju uzbunu.

Zdravstveni službenici poslali su tekstualne poruke za oko 140.000 ljudi koji žive u tri predgrađa Melbournea, pozivajući ih na testiranje nakon što je zaražen sa COVID-19 dok je pohađao školu.

Australijski zvaničnici priznaju da će se, iako je virus uglavnom obuzdan, uspjeh proslaviti samo kada bude dostupna sigurna i pouzdana globalna vakcina.

Pandemija u BiH: 999 novozaraženih i 20 preminulih

Prema podacima entitetskih zavodima za javno zdravstvo u Bosni I Hercegovini je u protekla 24 sata zabilježeno ukupno 999 novozaraženih korona virusom.

Prijavljeno je 20 smrtnih slučajeve povezanih s COVID-19.

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 2.075 uzoraka, od kojih je 606 pozitivno na korona virus.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH.

Do sada je testirano ukupno 188.470 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 24.227 osoba.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječena su 18.062 pacijenata, a u protekla 24 sata oporavak je zabilježen kod 127 pacijenata. Trenutno su aktivna 5.483 slučaja pozitivna na SARS-CoV-2.

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 17 novih smrtnih ishoda.

S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 682, i to 456 muškaraca i 226 žena.

U Republici Srpskoj u posljednja 24 sata izvršеnо је tеstirаnjе 963 lаbоrаtоriјska uzоrkа, а nоvi virus kоrоnа (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd 387 оsоba.

Rаdi sе о 196 muških i 191 žеnskoj оsоbi, оd kојih је 92 mlаđе, 253 srеdnjе i 42 оsоbe stаriје živоtnе dоbi, navode iz Instituta za javno zdravstvo RS.

U pоsljеdnjа 24 sata, priјаvljеnа su tri smrtnа slučаја kоd kојih је pоtvrđеnо prisustvо nоvоg virusа kоrоnа, a radi sе о tri muškаrcа srеdnjе i stаriје živоtnе dоbi iz Dоbоја, Bаnje Lukе i Grаdiškе.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG