Linkovi

SAD: Sankcije ruskoj banci zbog Venecuele


Steven Mnuchin
Steven Mnuchin

Američko ministarstvo finansija nametnulo je sankcije ruskoj banci Evrofinance Mosnarbank zbog poslovanja sa venecuelanskom državnom naftnom kompanijom Petroles de Venezuela SA (PDVSA), javlja Reuters.

AFP prenosi da je banka sa sjedištem u Rusiji u djelimičnom vlasništvu Venecuele.

U saopštenju koje su objavili iz Ministarstva finansija navodi se da su uveli sankcije za Evrofinance Mosnarbank zbog njihove podrške venecuelanskoj PDVSA i vladi osporavanog predsjednika Nicolasa Madura. Ovo je jedan od napora SAD-a da presjeku finansijsku pomoć za Madura.

Trumpova administracija povukla je niz mjera kako bi potkopali Madurovu vladavinu i podržali lidera opozcije Juana Guaida, kojeg su SAD kao i 50 ostalih zemalja podržalo kao privremenog predsjednik Venecuele.

"Ovaj potez pokazuje da će Sjedinjene Države poduzeti akcije protiv stranih institucija koje podržavaju nezakoniti režim Madura i doprinose ekonomskom slomu i humanitarnoj krizi koja muči stanovništvo Venecuele", rekao je u saopštenju Ministarstva ministar finansija Steven Munchin.

Prema saopštenju, sva američka imovina Eurofinance bit će zamrznuta a građanima SAD-a će biti zabranjeno poslovanje sa ovom bankom, saopštili su iz Ministarstva.

Venecuelanska vlada kupila je 2011. godine 49 posto udjela u Eurofinance kroz venecuelanski Nacionalni fond za razvoj.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG