Linkovi

SAD šalju Ukrajini vojnu pomoć od 300 miliona dolara


Arhiv - Ukrajinski vojnici napadaju ruske položje iz američkih howitzera. (Foto: AP/Efrem Lukatsky)
Arhiv - Ukrajinski vojnici napadaju ruske položje iz američkih howitzera. (Foto: AP/Efrem Lukatsky)

Sjedinjene Države će poslati Ukrajini dodatnu vojnu pomoć u vrijednosti od 300 miliona dolara, koja obuhvata ogromnu količinu ariljerijske municije, howitzere, rakete vazduh-zemlja i municiju uoči početka proljećne ofanzive protiv ruskih snaga, saopštili su u utorak američki zvaničnici.

Novi paket obuhvata rakete Hidra 70 koje se ispaljuju iz vazduha, zatim još nepoznat broj raketa za raketne sisteme HIMARS, granate, municiju za hovicere, projektile i antitenkovske puške.

Oružje će biti poslato iz zaliha Pentagona, kako bi brzo stiglo do fronta. Zvaničnici su se novinarima obratili pod uslovom anonimnosti, s obzirom na to da pomoć još nije formalno objavljena.

SAD najavljuju novu pomoć u trenutku kada ukrajinski zvaničnici poručuju da spremaju kontraofanzivu. Ukrajinski ministar odbrane Oleksi Reznikov rekao je da je u toku "završna faza kada možemo da kažemo: Da, sve je spremno".

Ukrajinski zvaničnici također navode da skladište municiju da bi je rasporedili duž potencijalno dugog lanca snabdijevanja.

Reznikov je u ponedjeljak rekao da za uspjeh napada ključni: "dostupnost oružja, pripremljeni i obučeni ljudi, naši branioci koji znaju plan na njihovom nivou, kao i sve neophodne stvari za ofanzivu - granate, municija, gorivo, zaštita".

Sjedinjene Države su proteklih mjeseci odbile da preciziraju koliko će vojne pomoći biit poslato Ukrajini, ali najnoviji paket podsjeća na prethodne isporuke. Zvaničnici navode da će biti poslati i kamioni, prikolice, rezervni djelovi i druga pomoć za održavanje opreme.

Ovo je 37. paket iz zaliha Pentagona koji će biti poslat Ukrajini od početka rata u februaru prošle godine. Washington je do sada Kijevu poslao ukupno oko 36 milijardi dolara vojne pomoći.

Zvaničnici navode da će oružje i druga oprema pomoći Ukrajini dok se priprema za period poslije dugog i krvavog zastoja tokom zime, kada su se žestoke borbe vodile na istoku, naročito oko grada Bahmut u Donjecku.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG