Linkovi

SAD šalju novu vojnu pomoć Ukrajini u vrijednosti od 150 miliona dolara


Ukrajinski vojnici u regiji Donjeck, 19. juni 2024.
Ukrajinski vojnici u regiji Donjeck, 19. juni 2024.

Očekuje se da će SAD već u utorak objaviti novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrijednosti do 150 miliona dolara, izjavila su dva američka zvaničnika za Glas Amerike.

Paket se dostavlja Kijevu pod predsjedničkim ovlaštenjem za povlačenje (PDA), koji povlači oružje, municiju i opremu iz američkih vojnih zaliha kako bi se ispunile kratkoročne potrebe Ukrajine.

Jedan od zvaničnika — koji je govorio pod uvjetom anonimnosti kako bi razgovarao o paketu prije njegovog planiranog objavljivanja — rekao je da će najnovija runda pomoći uključivati municiju za HIMARS i drugu važnu municiju. To ne uključuje kasetnu municiju, kaže zvaničnik.

Upitan da li paket pomoći uključuje rakete dugog dometa poznate kao ATACMS, zvaničnik je odgovorio: "Iz operativnih sigurnosnih razloga, ne ulazimo u dalje detalje."

ATACMS ima domet do 300 kilometara i skoro dvostruko veću udaljenost od ukrajinskih projektila.

Na pitanje Glasa Amerike od 12. juna da li su Sjedinjene Države pružile Ukrajini više ATACMS-a od sredine marta, predsjedavajući Zajedničkog načelnika generalštabova general C.Q. Brown je rekao: "Radimo kroz ATACMS dio i nastavljamo pružati tu mogućnost putem naših PDA uređaja."

Rusija je optužila Ukrajinu da je koristila neke od ATACMS-a koje je obezbijedio SAD u smrtonosnim udarima ove sedmice unutar Krima, koji je Rusija nezakonito anektirala 2014. godine, i u ruskoj oblasti Belgorod na granici s Ukrajinom.

Rusija je u ponedjeljak pozvala američkog ambasadora u Moskvi u znak protesta zbog upotrebe projektila.

Ovonedjeljni paket pomoći Kijevu će se uvući u 61 milijardu dolara iz Ukrajine koje je potpisao predsjednik Joe Biden u aprilu.

XS
SM
MD
LG