Linkovi

SAD šalju hranu i lijekove na granicu Kolumbije i Venecuele


A Venezuelan man carries a crate filled with bread back to his country, in La Parada, on the outskirts of Cucuta, Colombia, on the border with Venezuela, Feb. 4, 2019.
A Venezuelan man carries a crate filled with bread back to his country, in La Parada, on the outskirts of Cucuta, Colombia, on the border with Venezuela, Feb. 4, 2019.

Sjedinjene Američke Države šalju hranu i medicinske potrebe na kolumbijsku granicu sa Venecuelom, gdje će stajati u zalihama dok ne budu mogli biti isporučeni Venecueli, rekli su Reutersu u utorak američki zvaničnici upoznati sa planom.

Jedan zvaničnik, govoreći pod uslovom anonimnosti, rekao je da će pomoć biti smještena kod glavnog kolumbijsko-venecuelanskog graničnog prijelaza na Kukuti.

Nejasno je na koji će način pomoć biti dostavljena Venecueli bez blagoslava osporavanog predsjednika Nicolasa Madura i saradnje venecuelanske vojske, koja ostaje lojalna socijalističkom lideru i koja je stacionirana na venecuelanskoj strani granice.

Američki zvaničnici kažu da se kamioni koji nose hmanitarnu ponoć kreću ka Kukuti na zahjev opozicionog lidera Juana Guaida koji se 23. januara samoproglasio za prijelaznog predsjednika ove južnoameričke nacije.

Raste pristisak na Madura da se povuče nakon što se više od dest država EU, uključujući Veliku Britaniju, Njemačku i Francusku u ponedjeljak pridružilo SAD, Kanadi i grupi Latinoameričkih država koje su priznale Guaida kao legitimnog lidera.

Ipak Rusija, Kina i Turska nastavljaju da podržavaju Madura, optužujući Zapad da se miješaju u unutrašnja pitanja Venecuele.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG