Linkovi

EU i Britanija uvele sankcije Putinovim kćerkama


Zastave Evropske unije ispred sjedišta u Briselu (Foto: Reuters/Francois Lenoir)
Zastave Evropske unije ispred sjedišta u Briselu (Foto: Reuters/Francois Lenoir)

Evropska unija uvela je sankcije kćerkama ruskog predsjednika Vladimira Putina u u okviru novog paketa kaznenih mjera protiv Rusije.

EU je uvrstila Mariju Voroncovu i Katerinu Tihonovu na novi spisak pojedinaca suočenih sa zamrzavanjem imovine i zabranom putovanja. Putinove kćerke prethodno je sankcionisala Amerika. Sankcije kćerkama ruskog predsjednika u petak je uvela i Velika Britanija.

Evropska unija u petak je formalno usvojila novi paket sankcija protiv Rusije, peti od početka invazije na Ukrajinu 24. februara, koji obuhvata zabranu uvoza uglja, drveta, hemikalija i drugih ruskih proizvoda.

Usvojenim mjerama također se sprječavaju mnogi ruski brodovi i kamioni da ulaze na teritoriju EU, čime je dodatno poremećena trgovina, a zabranjene su i sve transakcije sa četiri ruske banke, među kojima je i VTB.

Zabrana na uvoz uglja će u potpunosti stupiti na snagu druge nedjelje augusta. Od petka se ne mogu potpisivati novi ugovori, dok će postojeći morati da budu raskinuti do druge nedjelje augusta, što znači da Rusija može do tada da dobija novac za izvoz uglja u EU.

"Najnovije sankcije usvojene su poslije zvjerstava koje su ruske oružane snage počinile u Buči i drugim mjestima pod ruskom okupacijom", naveo je u saopštenju visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Josep Borrel.

Prema procjenama Evropske komisije, Rusija će izgubiti 8 milijardi eura profita godišnje samo zbog zabrane uglja.

Uz ugalj, novim sankcijama EU zabranjuje se uvoz mnogih drugih proizvoda iz Rusije, među kojima su drvo, guma, cement, đubrivo, skupi morski plodovi kao što je kavijar, alkoholna pića poput votke. Ukupna vrijednost uvoza procjenjuje na 5,5 milijardi eura godišnje.

Brisel je takođe ograničio izvoz niza proizvoda u Rusiju, među kojima su gorivo za avione, kvantni kompjuteri, poluprovodnici, visoko-tehnološki elektronski uređaji, softveri i saobraćajna oprema - sve ukupne vrijednosti od 10 milijardi eura godišnje.

Komisija je saopštila da je još 217 ljudi dodato na crnu listu, što znači da će im biti zamrznuta imovina i neće moći da putuju u članice EU.

Većina su politički lideri separatističkih regiona Luganska i Donjecka, ali su sankcionisani i biznismeni, političari i vojni zvaničnici bliski Kremlju, uključujući i direktora najveće ruske banke Sberbanke. EU je od početka ruske invazije na Ukrajinu ukupno kaznila oko 900 ljudi.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG