Linkovi

SAD: Rusija i Iran šire svoje vojne veze


Iranska bespilotna letjelica Šahed-129 predstavljena na skupu u Teheranu 11. febraura 2016.
Iranska bespilotna letjelica Šahed-129 predstavljena na skupu u Teheranu 11. febraura 2016.

Sjedinjene Države saopštile su u ponedjeljak da postoje znaci da Rusija i Iran proširuju svoju vojnu saradnju.

Portparol State Departmenta Vedant Patel rekao je novinarima da Iran "ostaje glavni vojni podržavalac Rusije" i da je "Iran Rusiji već obezbijedio artiljeriju i tenkove za upotrebu u Ukrajini".

Patel je rekao da je od augusta "Iran obezbijedio Rusiji više od 400 bespilotnih letjelica, prvenstveno vrste Šahed", dok je "Rusija potrošila većinu ovih bespilotnih letjelica koristeći ih za gađanje ukrajinske kritične infrastrukture unutar Ukrajine".

"Produbljivanje ove saradnje predstavlja prijetnju i opasnost ne samo za Ukrajinu; to je prijetnja i opasnost za susede Rusije, susjede Irana i međunarodnu zajednicu u cjelini", rekao je Patel novinarima.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće John Kirby rekao je novinarima tokom brifinga u ponedjeljak da veze Rusije i Irana omogućavaju Rusiji da ubija više ljudi u Ukrajini, dok Iranu omogućavaju da skladišti vojnu opremu i predstavlja veću prijetnju svojim susjedima.

Tekst je objavljen na stranicama Glasa Amerike na persijskom jeziku. Neke informacije dobijene su od agencije Reuters.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG