Linkovi

SAD: Rusija povlači ambasadora nakon Bidenovih komentara


FILE - The Russian flag flies over the Embassy of Russia in Washington, Aug. 6, 2018.
FILE - The Russian flag flies over the Embassy of Russia in Washington, Aug. 6, 2018.

Dužnosnici u Washingtonu mirno reagiraju na poziv Moskve da pozove svog veleposlanika iz Sjedinjenih Država na konsultacije o pogoršanim bilateralnim odnosima.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je, objašnjavajući privremeni povratak kući Anatolija Antonova, izjavilo: „Najvažnije nam je utvrditi načine ispravljanja odnosa Rusije i SAD-a koji su prolazili kroz teška vremena jer ih je Washington, zapravo, odveo u slijepu ulicu. Zanima nas spriječiti nepovratno pogoršanje odnosa ako Amerikanci postanu svjesni rizika koji su s tim povezani. "

Najava iz Moskve stigla je nedugo nakon što je snimljen televizijski intervju ABC emitiran u srijedu ujutro u kojem je američki predsjednik Joe Biden rekao da će ruski predsjednik Vladimir Putin "platiti cijenu" za svoje zlonamjerne postupke.

Biden je također ispričao u intervjuu da je rekao Putinu: "Mislim da nemate dušu." Rekao je da je ruski čelnik odgovorio: "Razumijemo se."

Na pitanje intervjuiranog za ABC vjeruje li da vjeruje da je Putin ubojica, Biden je odgovorio: "Vjerujem."

Joe Biden and Vladimir Putin
Joe Biden and Vladimir Putin

Prema riječima starijeg kolege iz udruge RAND Corporation Williama Courtneya, "Rijetkost je da se američki predsjednik obraća vođi velike protivničke sile kao ubojici."

Courtney, koji je bio pregovarač u američkim pregovorima o obrani sa Sovjetskim Savezom, rekao je za VOA da se "ambasadori ponekad povuku nakon uvreda".

“I, naravno, administracija Bidena govori o još sankcija u vezi sa cyber napadom na SolarWinds. Dakle, oboje bi mogli biti faktori ”u potezu Moskve, rekao je.

Na medijskom brifingu u srijedu, sekretarka za medije Bijele kuće Jen Psaki odbila je precizirati vjeruje li predsjednik da je ruski predsjednik, doslovno ili metaforički, ubojica.

"Neće se suzdržavati u svom smjeru komunikacije [s Rusijom]. Neće se javno suzdržavati" - rekla je Psaki.

Na pitanje o opozivu Moskve svog veleposlanika, sekretarka je rekla je da će Bidenova administracija "u našem odnosu s Rusijom zauzeti drugačiji pristup od prethodne administracije. ... Bit ćemo direktni i bit ćemo direktni u područjima u kojima imamo zabrinutosti. "

FILE - The sign outside the National Security Agency (NSA) campus in Fort Meade, Md., June 6, 2013. All fingers are pointing to Russia as author of the worst-ever hack of U.S. government agencies.
FILE - The sign outside the National Security Agency (NSA) campus in Fort Meade, Md., June 6, 2013. All fingers are pointing to Russia as author of the worst-ever hack of U.S. government agencies.

Zamjenica glasnogovornika State Departmenta Jalina Porter rekla je novinarima "čak i dok radimo na suradnji s Rusijom kako bismo unaprijedili američke interese, moći ćemo smatrati Rusiju odgovornom za bilo koji njihov zloćudni postupa^."

Administracija Bidena izrazila je interes za suradnju s Moskvom na područjima od zajedničkog interesa, poput novog pakta o nuklearnom naoružanju i ublažavanja učinaka klimatskih promjena.

Biden je ranije naložio objavljivanje deklasificirane verzije obavještajne procjene da su „ruski državni mediji, trolovi i mrežni opunomoćenici, uključujući one koje je usmjeravala ruska obavještajna služba, objavili omalovažavajući sadržaj o predsjedniku Bidenu, njegovoj obitelji i Demokratskoj stranci i uvelike pojačani srodni sadržaj koji kruži američkim medijima, uključujući priče usredotočene na njegovog sina. "

Rusija, kao i Iran, prema izvještajuu Ureda ravnatelja nacionalne obavještajne službe, uključili su se u šire napore da potkopaju povjerenje američke javnosti u izbore.

Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov rekao je u srijedu da je američko obavještajno izvješće "pogrešno i nema apsolutno nikakvih temelja i dokaza".

Američka vlada u srijedu je također najavila dodatne sankcije Rusiji zbog upotrebe kemijskog oružja protiv neistomišljenika.

Ministarstvo trgovine reklo je da blokira izvoz predmeta koji su kontrolirani iz razloga nacionalne sigurnosti koji su namijenjeni Rusiji. Također se suspendiraju licence kojima su dodijeljene posebne iznimke za izvoz u Rusiju, ciljajući zamjenske dijelove i opremu, tehnologiju i softver i "dodatni dopuštajući ponovni izvoz".

Putin je tijekom protekle četiri godine uživao u prijateljskom odnosu s Bidenovim prethodnikom Donaldom Trumpom. Tijekom svog predsjedništva Trump je često hvalio Putina i odbijao zaključke obavještajne zajednice da se Moskva miješala u predsjedničke izbore 2016. godine na kojima je investitor imovine bez političkog iskustva pobijedio bivšu američku državnu tajnicu Hillary Clinton.

XS
SM
MD
LG