Linkovi

Rudi Giulianiju suspendovana advokatska licenca u New Yorku


ARHIVA - Rudi Đulijani, lični advokat bivšeg predsjednika Donalda Trumpa
ARHIVA - Rudi Đulijani, lični advokat bivšeg predsjednika Donalda Trumpa

Apelacioni sud privremeno je zabranio Rudiju Đulijaniju da se bavi advokaturom u New Y zorku ato što je davao lažne izjave da su predsjednički izbori 2020. godine pokradeni na štetu njegovog klijenta, bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa.

Đulijani, bivši tužilac na Mehnetnu i bivši gradonačelnik New Yorka, kažnjen je zbog davanja "dokazano netačnih i obmanjujućih" izjava da je rasprostranjena prevara podrila izbore na kojima je pobijedio demokrata Joe Biden.

Sud je naveo da je Đulijani dao brojne lažne izjave o glasanju u Arizoni, Džordžiji i Pensilvaniji, između ostalog i da nisu pravilno prebrojane stotine hiljade glasova koji su pristigli poštom.

Pozivajući se na nemire u Kapitolu 6. januara, sud je ocijenio da bi Đulijanijeva spremnost da širi tvrdnje o namještenim izborima mogla da podrije povjerenje javnosti u izborni proces i u pravnu profesiju.

"Ovu zemlju duboko dijele stalni napadi na legitimitet izbora 2020. godine i na našeg aktuelnog predsjednika Džozefa Bajdena. Ta šteta se uvećava sa lažnim izjavama Đulijanija, koji djeluje se autoritetom advokata, koristeći veliki megafon", napisao je sud.

Sud je takođe naveo da bi suspenzija, koja odmah stupa na snagu, mogla da bude trajna. Đulijani nije komentarisao presudu.

Njegovi advokati su međutim ocijenili da je odluka suda razočaravajuća.

"Naš klijent ne predstavlja opasnost po javni interes. Vjerujemo da će nakon punog razmatranja ovih pitanja na pretresu, gospodin Đulijani ponovo biti cijenjeni član pravne profesije kojoj je služio mnogo godina, na više položaja", navodi se u saopštenju advokata.

Đulijanija, republikanca, za klevetu je tužila kompanija "Dominion Voting Systems" koja je tražila odštetu od milijardu 300 miliona dolara zbog tvrdnji da su njene glasačke mašine pomogle da Biden dobije Trumpove glasove.

Federalni tužioci na Mehnetnu takođe istražuju Đulijanijeve poslove u Ukrajini, između ostalog i da li je kršio zakone o lobiranju djelujući kao neregistrovani strani agent dok je bio Trumpov advokat.

Federalni agenti su tokom pretresa Đulijanijevog doma i kancelarije zaplijenili 18 elektronskih uređaja. Đulijani je odbacio optužbe.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG