Linkovi

U toku istraga da li su se Ukrajinci miješali u američke izbore 2020.


Rudi Đulijani, bivši advokat Donalda Trumpa, u fokusu je istrage o miješanju Ukrajine u predsjedničke izbore u SAD 2020.
Rudi Đulijani, bivši advokat Donalda Trumpa, u fokusu je istrage o miješanju Ukrajine u predsjedničke izbore u SAD 2020.

Federalni tužioci istražuju da li su se aktuelni i bivši ukrajinski zvaničnici nezakonito miješali u predsjedničke izbore 2020. u SAD, piše New York Times

Istragom nastoji da se utvrdi da li su ukrajinski zvaničnici, preko bivšeg advokata Donalda Trumpa, Rudija Đulijanija, širili lažne tvrdnje o aktuelnom predsjedniku Joe Bidenu .

Istraga je pokrenuta na kraju Trumpovog mandata, a vode je federalni tužioci iz Brooklyna u New Yorku, i odvojena je od istrage koja se vodi o Đulijanijevim poslovima u Ukrajini.

Konkretno, aktuelna istraga je fokusirana na to da li su ukrajinski zvaničnici željeli da utiču na izbore 2020. tako što su širili lažne tvrdnje o Bidenovim navodnim korupcionaškim radnjama preko Đulijanija. Biden je porekao da je kršio zakon.

Pod istragom je i član ukrajinskog parlamenta Andrij Derkač koji je već pod američkim sanckijama jer se smatra da je "decenijama aktivni ruski agent".

Đulijani je negirao da je kršio zakon i da je zastupao bilo koga iz Ukrajine.

Poslovi Rudija Đulijanija sa ukrajinskim oligarsima, dok je radio kao Trumpov advokat, poseban su predmet istrage federalnih tužilaca na Menhetnu koji su mu pretresli stan.

On je tada negirao sve optužbe i kazao da je istraga politički motivisana.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG