Linkovi

Nakon Trumpovog pritiska liderka Republikanske stranke Ronna McDaniel podnosi ostavku


Ronna McDaniel
Ronna McDaniel

Liderka Republikanske stranke Ronna McDaniel izjavila je u ponedjeljak da se povlači, u potresu vlasti koji je uslijedio nakon višenedeljnog pritiska u javnosti od strane vjerovatnog kandidata stranke za 2024. Donalda Trumpa.

Ovaj potez odražava uticaj bivšeg predsjednika Trumpa na stranku dok se priprema za vjerovatni revanš s demokratskim predsjednikom Joeom Bidenom u novembru.

Nakon sastanka s McDaniel 5. februara, Trump je na društvenim mrežama napisao da će se zalagati za promjene u Republičkom nacionalnom komitetu (RNC) nakon subotnjih predizbornih izbora u Južnoj Karolini, koje je osvojio nad bivšom guvernerkom države Nikki Haley.

Sedmicu kasnije, on je podržao predsjednika Republikanske stranke Sjeverne Karoline Michaela Whatleya kao sljedećeg predsjednika RNC-a i njegovu snahu Laru Trump kao kopredsjedavajuću, čime je učvrstio svoj nadzor nad organizacijom. Whatley je ponovio Trumpove lažne tvrdnje o prevari na izborima 2020. godine, navodi CNN.

"RNC je kroz istoriju prolazio kroz promjene kada imamo kandidata i uvijek mi je bila namjera da poštujem tu tradiciju. Ostajem posvećena ponovnom osvajanju Bijele kuće i biranju republikanaca na listi u novembru", rekla je McDaniel u izjavi .

Ona je zahvalila Trumpu i rekla da će taj potez biti na snazi na proljetnom sastanku RNC-a 8. marta, tri dana nakon izbora republikanaca za nominacije u Super utorak u 15 država i jednoj američkoj teritoriji. Kopredsjedavajući RNC-a Drew McKissick također je rekao da će se povući.

RNC igra ključnu ulogu u prikupljanju novca za kandidata, promociji poruke stranke, raspoređivanju resursa i biranju birača.

Ko god da zamijeni McDaniel suočit će se s izazovom ujedinjenja polomljene stranke.

McDaniel, koja je u svom četvrtom dvogodišnjem mandatu kao predsjedavajuća RNC-a, ponovo je izabrana prošle godine. Međutim, suočila s kritikama nekih republikanaca zbog prikupljanja sredstava i nastupa stranke na glasačkoj kutiji. Trump je poražen 2020. godine, a stranka je ostvarila slabiji učinak od očekivanog na međuizborima 2022. godine.

Njeni kritičari ohrabrili su se ranije u februaru kada su finansijske objave pokazale da je RNC imao samo 8 miliona dolara u gotovini na kraju decembra -- najniži nivo u deceniji -- a Demokratski nacionalni komitet prikupio je više sredstava za kampanju nego RNC.

Trumpov sastanak 5. februara s McDaniel bio je oštar, rekao je izvor sa direktnim saznanjima, pri čemu je McDaniel upozorila Trumpa da mnogi njegovi donatori daju novac Turning Point USA, konzervativnoj omladinskoj organizaciji na čelu sa Charliejem Kirkom, stvarajući novčanu krizu za RNC.

Dok Trump pokušava učvrstiti svoju kontrolu nad vodstvom stranke, član RNC-a je podnio rezolucije kojima bi se stranci zabranilo da plaća njegove pravne račune.

Bivši predsjednik Trump, koji negira sva krivična djela, suočava se s četiri krivična suđenja i nedavno mu je naloženo da plati oko 540 miliona dolara u presudama u dva građanska slučaja.

Lara Trump, upitana prošle sedmice da li misli da bi RNC trebao platiti račune njenog svekra, nije to isključila.

Trump je podržao McDaniel, nećakinju svog bivšeg kritičara i republikanskog predsjedničkog kandidata 2012. Mitta Romneya, za predsjedavajuću RNC-a nakon što je pomogla u svojoj matičnoj države Michigan na predsjedničkim izborima 2016. na kojima je pobijedio demokratu Hillary Clinton.

McDaniel je koristila svoje puno ime, Ronna Romney McDaniel, u javnom životu, ali je odbacila srednje ime nakon te izjave. Više vijesti objavilo je da je Trump od nje to tražio.

Mitt Romney, sada američki senator iz Jute, osudio je Trumpa kao "lažnog, prevaranta" u burnom govoru u martu 2016. u kojem je pozvao republikance da odbace svog favorita.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG