Linkovi

Kako je Trump pobijedio u Južnoj Karolini – i šta bi to moglo značiti za njegove šanse u novembru


Republikanski predsjednički kandidat, bivši predsjednik Donald Trump, gestikulira dok govori na izbornoj zabavi na sajmu u Južnoj Karolini 24. februara 2024.
Republikanski predsjednički kandidat, bivši predsjednik Donald Trump, gestikulira dok govori na izbornoj zabavi na sajmu u Južnoj Karolini 24. februara 2024.

Donald Tramp je pobijedio među republikancima iz Južne Karoline kao kandidat za koga glasači vjeruju da može da pobedi u novembru, da sačuva zemlju i da će se zauzeti i boriti za njih kao predsjednik.

Trump je došao do pobjede na predizborima u Južnoj Karolini uz podršku gotovo nepokolebljive baze lojalnih birača. AP VoteCast je otkrio da su republikanci u državi uglavnom usklađeni s Trumpsovim ciljevima: Mnogi dovode u pitanje vrijednost podrške ukrajinskoj borbi protiv Rusije; a ogromna većina vidi imigrante kao štetu SAD-u i sumnja da postoje podli politički motivi iza Trumpovih višestrukih krivičnih optužnica.

Čak iu svojoj matičnoj državi Južnoj Karolini, gdje je nekada bila guverner, Nikki Haley je izgleda imala male šanse protiv Trumpa. Nešto više od polovine glasača GOP-a imalo je pozitivan stav o njoj, dok je oko dvije trećine imalo pozitivan stav o Trumpu.

Republikanska kandidatkinja za predsjednika SAD-a i bivša ambasadorica u UN-u Nikki Haley govori na izbornoj zabavi u Charlestonu, Južna Karolina, 24. februara 2024.
Republikanska kandidatkinja za predsjednika SAD-a i bivša ambasadorica u UN-u Nikki Haley govori na izbornoj zabavi u Charlestonu, Južna Karolina, 24. februara 2024.

Otprilike 6 od 10 glasača u Južnoj Karolini sebe smatraju pristalicama pokreta „Učinimo Ameriku ponovo velikom“, Trumpovog slogana koji mu je pomogao katapultirati u Bijelu kuću 2016.

Oko 9 od 10 Trumpovih glasača izjavilo je da ih je potaknula njihova podrška njemu, ne prigovorima protivniku. Haleyni birači bili su mnogo podijeljeniji: otprilike polovina je bila motivisana njenom podrškom, ali se gotovo isto toliko ispostavilo da se protivi Trumpu.

AP VoteCast je istraživanje na više od 2.400 birača koji su učestvovali na subotnjim republikanskim izborima u Južnoj Karolini, koje je za The Associated Press proveo NORC na Univerzitetu u Čikagu.

KAKO JE TRUMP POBIJEDIO U JUŽNOJ KAROLINI

Trumpova pobjeda u Južnoj Karolini izgledala je nevjerojatno slično njegovim pobjedama u Iowi i predizborima u New Hampshireu. To je znak da su regionalne razlike koje su nekada postojale unutar GOP-a zamijenjene nacionalnim pokretom koji se uglavnom vrti oko bivšeg predsjednika.

Trump, 77, pobijedio je u Južnoj Karolini sa biračima koji su bijelci i nemaju fakultetsku diplomu, što je jedna od njegovih ključnih biračkih jedinica. Oko dvije trećine Trumpovih pristalica na ovim izborima spadalo je u tu grupu.

Većina vjeruje da je Trump kandidat koji može izaći kao pobjednik na općim izborima u novembru, dok samo polovina kaže isto za Haley. Glasači su također mnogo vjerojatnije gledali na Trumpa nego na Haley kao na nekoga ko će se "ustati i boriti za ljude " i koji će reći da će sačuvati zemlju. A oko 7 od 10 kaže da ima mentalne sposobnosti da efikasno služi kao predsjednik.

Trumpovi birači su također podržali njegove nacionalističke stavove - mlake stavove o NATO savezu ili ga čak smatraju lošim za SAD, kažu da imigranti nanose štetu zemlji i da kažu da je imigracija glavno pitanje s kojim se suočava zemlja.

POLITIČKA BUDUĆNOST NIKKI HALEY

Sa 52 godine, Haley se kladila da može ponuditi promjenu generacije za GOP. Ali budućnost koju je artikulirala nema mnogo osnova u današnjoj GOP, čak iu Južnoj Karolini, gdje je prethodno osvojila dva mandata kao guvernerka. Otprilike 4 od 10 republikanaca u Južnoj Karolini - uključujući oko 6 od 10 onih koji podržavaju Trumpa - kažu da imaju nepovoljno mišljenje o njoj.

Republikanska predsjednička kandidatkinja Nikki Haley vodi kampanju u Michiganu
Republikanska predsjednička kandidatkinja Nikki Haley vodi kampanju u Michiganu

Haley je rekla da će ostati u trci barem do predizbornih izbora u Super utorak, iako za sada nema znakova da je poremetila Trumpov zamah. Borila se da uvjeri jezgro Republikanske stranke da je ona bolji izbor od bivšeg predsjednika – izgubivši većinu konzervativaca i onih bez fakultetske diplome.

Ko je njena koalicija? Haley je dominirala među biračima u Južnoj Karolini koji su rekli da je demokrata Joe Biden pobijedio na predsjedničkim izborima 2020. Otprilike tri četvrtine njenih pristalica kaže da je Biden legitimno izabran za predsjednika 2020. godine, a oko 4 od 10 glasalo je za Bidena na tim izborima. Njen problem je što oko 6 od 10 republikanskih birača na primarnim izborima kaže da vjeruje da Biden nije legitimno izabran.

TRUMPOVE POTENCIJALNE SLABOSTI NA OPŠTIM IZBORIMA

Trump ima željezni stisak na republikanskoj bazi, ali to možda neće biti dovoljno za koaliciju da garantuje pobjedu na općim izborima u novembru.

Južna Karolina je bila prilika da pokaže da može proširiti svoju koaliciju izvan birača koji su bijelci, stariji i bez fakultetske diplome. Ali oko 9 od 10 primarnih glasača Južne Karoline bili su bijelci, pa je teško vidjeti da li je Trump ušao među crne glasače koje je pokušao pridobiti.

Haley je nadmašila Trumpa među fakultetski obrazovanim biračima, što je za njega relativna slabost koja bi mogla biti važna u novembru jer ljudi sa fakultetskim diplomama imaju sve veći udio u ukupnom biračkom tijelu. Iako republikanski glasači u Južnoj Karolini vjeruju da Trump može pobijediti u novembru, neki su se brinuli o njegovoj održivosti.

Otprilike polovina republikanskih glasača u Južnoj Karolini – uključujući oko četvrtine njegovih pristalica – zabrinuto je da je Trump previše ekstreman da bi pobijedio na općim izborima.

Otprilike 3 od 10 birača vjeruje da je djelovao nezakonito u najmanje jednom od krivičnih predmeta protiv njega, iako oko 7 od 10 vjeruje da su istrage politički pokušaji da se on potkopa.

Tramp dominira među konzervativnim biračima. Ali njegov izazov je da su ti birači bili samo 37% biračkog tijela na predsjedničkim izborima u novembru 2020. Ostalih 63% identificiralo se kao umjereno ili liberalno, dvije kategorije koje je Trump izgubio od Haley u Južnoj Karolini.

XS
SM
MD
LG