Linkovi

Vrhovni Republikanac u Predstavničkom domu podržava udaljavanje Trumpove kritičarke iz vrha stranke


Čelnik republikanske manjine Kevin McCarthy iz Kalifornije, govori tijekom svog tjednog brifinga za novinare na Capitol Hillu u Washingtonu.
Čelnik republikanske manjine Kevin McCarthy iz Kalifornije, govori tijekom svog tjednog brifinga za novinare na Capitol Hillu u Washingtonu.

Najviše pozicionirani Republikanac u Predstavničkom Domu Kevin McCarthy u nedjelju je javno podržao zastupnicu Elise Stefanik za mjesto broj 3, cementirajući stranačku potporu lojalista Donalda Trumpa nad predstavnicom Liz Cheney, otvorenom kritičarkom bivšeg predsjednika.

Domaći republikanci mogli bi glasati već u srijedu za uklanjanje Cheney, najviše rangirane žene u republikanskom vodstvu i kćeri bivšeg potpredsjednika Dicka Cheneya, i zamijeniti je Stefanikom, čije je uzdizanje dobilo Trumpovu potporu.

Upitan u intervjuu za Fox News Channel "Sunday Morning Futures" podržava li Stefanik iz New Yorka za posao predsjednice Republikanske konferencije, McCarthy je odgovorio: "Da, podržavam."

"Želimo biti jedinstveni u napredovanju i mislim da će se to dogoditi", rekao je on na pitanje da li ima glasove da smijeni Cheneya, R-Wyo.

McCarthy je rekao da se rukovodeće mjesto mora usredotočiti na poruku "iz dana u dan" o onome što je rekao da su problemi administracije Biden.

Rep. Liz Cheney, R-Wyo., Predsjednica Republikanske konferencije Doma, razgovara s novinarima nakon sjednice GOP strategije na Capitol Hillu u Washingtonu, 20. travnja 2021. godine.
Rep. Liz Cheney, R-Wyo., Predsjednica Republikanske konferencije Doma, razgovara s novinarima nakon sjednice GOP strategije na Capitol Hillu u Washingtonu, 20. travnja 2021. godine.

Cheney je napala republikance, uključujući McCarthyja, rekavši na Twitteru da oni koji udovoljavaju Trumpovim lažnim tvrdnjama o ukradenim predsjedničkim izborima "šire VELIKU LAŽ, okreću leđa vladavini zakona i truju naš demokratski sistem . " U mišljenju koje je u srijedu objavljeno u The Washington Postu, ona je osudila "opasni i antidemokratski Trumpov kult ličnosti" i upozorila svoje kolege republikance da ne prihvaćaju ili ignoriraju njegove izjave "u svrhu prikupljanja sredstava i političke svrhe".

Također je rekla da je McCarthy "promijenio svoju priču" nakon što je u početku rekao da Trump "snosi odgovornost" za napad na Kapitol 6. januara. McCarthy je u početku kritizirao Trumpove postupke, a u privatnom pozivu tokom pobune navodno je pozvao tadašnjeg predsjednika da opozove izgrednike. Čelnik GOP-a sada kaže kako ne vjeruje da je Trump izazvao nered.

McCarthy je rekao da se napori republikanaca da se Cheney ukloni ne temelje na njezinim stavovima o Trumpu ili njezinu glasu za opoziv Trumpa zbog nereda 6. januara. Rekao je da ona odvlači pažnju od kandidature republikanaca da ponovno osvoji Dom 2022. godine i uspješno se suprotstavi agendi predsjednika Joe Bidena, ciljevima za koje McCarthy vjeruje da će trebati Trumpova podrška.

McCarthy se požalio prošle sedmice da je "izgubio povjerenje" u Cheney i da je "mu je dosta" zbog njezinih trajnih primjedbi o Trumpu, prema objavljenoj snimci njegove razmjene na "Fox and Friends".

Cheney ima konzervativnije rezultate glasanja u Domu od Štefanik, nekadašnje Trumpove kritičarke koji je evoluirala u gorljivu saveznicu. Prethodno se protivila Trumpovom smanjenju poreza.

Elise Stefanik
Elise Stefanik

"Trenutno imate pravu bitku u stranci, ideju da samo ostavimo po strani naše razlike i budemo ujedinjeni", rekao je predstavnik Adam Kinzinger, koji je također glasao za opoziv Trumpa. "Riješit će se Liz Cheney jer bi se radije pretvarali da je zavjera ili stvarna ili se s njom ne suočavaju, nego da se zapravo suoče s njom da bi spasili ovu stranku i dugoročno ovu zemlju ", rekao je za CBS" Suoči se s nacijom ".

Drugorangirani čelnik republikanskog doma, zastupnik Steve Scalise iz Louisiane, najavio je također potporu zastupnici Štefanik.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG