Linkovi

Ekonomisti prognoziraju da će inflacija u Americi pasti, a zemlja izbjeći recesiju


ARHIVA - Oglas za zapošljavanje u prodavnici u Dirfildu, u Ilinoisu (Foto: AP/Nam Y. Huh)
ARHIVA - Oglas za zapošljavanje u prodavnici u Dirfildu, u Ilinoisu (Foto: AP/Nam Y. Huh)

Većina ekonomista smatra da bi američka ekonomija mogla da izbjegne recesiju naredne godine, čak i ako oslabi tržište rada zbog visokih kamatnih stopa, pokazuju rezultati ankete objavljene u ponedeljak.

Prema istraživanju Nacionalnog udruženja poslovne ekonomije, samo 24 odsto ekonomista smatra da postoje veće šanse da dođe do recesije u 2024. godini. U okviru ankete je ispitano 38 ekonomista iz organizacija kao što su finansijska korporacija Morgan Stenli, Univerzitet Arkanzasa i osiguravajuća kompanija Nejšnvajd (Nationwide).

Ove prognoze sugerišu da ekonomisti vjeruju da Federalne rezerve (američka centralna banka) mogu da podizanjem kamatnih stopa dovoljno uspore ekonomiju i obuzdaju inflaciju, a da u potpunosti ne zaustave privredni rast.

"Većina ispitanika očekuje porast stope nezaposlenosti u budućnosti, ali ne preko pet odsto", navela je u saopštenju Elen Zentner, predsjednica nacionalnog udruženja i glavna ekonomistkinja u Morgan Stenliju.

Federalne rezerve su podigle svoju glavnu kamatnu stopu na iznad 5,25 odsto, što je najviši nivo proteklih više od 20 godina. Kamatna stopa je bila blizu nule početkom prošle godine.

Visoke kamatne stope usporavaju inflaciju tako što povećavaju troškove uzimanja kredita i utiču na cijene akcija i drugih investicija. Ta kombinacija faktora obično usporava potrošnju, koja podstiče rast inflacije. Za sada, tržište rada je i dalje stabilno uprkos velikim kamatnim stopama, a stopa nezaposlenosti je u oktobru bila 3,9 odsto.

Većina ekonomista, koji su bili dio istraživanja, očekuje da inflacija nastavi da usporava naredne godine, mada mnogi kažu da možda neće dostići 2 odsto - koliko su zacrtale Federalne rezerve - do 2025.

Ekonomisti očekuju da će usporiti rast cijena, a ne da će se taj trend preokrenuti, što bi bilo potrebno da bi se cijene namirnica i drugih potrepština vratile na nivo prije rasta inflacije tokom 2021. godine.

Ekonomisti očekuju da indeks potrošačkih cijena bude 2,4 odsto viši u posljednjem kvartalu 2024. u odnosu na prethodnu godinu. To bi bilo umjerenije od inflacije od više od 9 procenata tokom ljeta 2022.

Ispitanici su bili podijeljeni kada je riječ o tome kada bi centralna banka mogla da počne da smanjuje kamatne stope, što bi moglo da ublaži pritisak na ekonomiju i podstakne rast na finansijskim tržištima. Pojedini očekuju prvo smanjenje stopa u prva tri mjeseca naredne godine, dok četvrtina ispitanika ne očekuje da će se to dogoditi do posljednjeg kvartala 2024.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG