Linkovi

SAD razmatraju slanje vojske na istok Evrope


Američki vojnici u Avganistanu, ilustracija
Američki vojnici u Avganistanu, ilustracija

SAD razgovaraju sa saveznicima o raspoređivanju vojske na istočnoj granici NATO-a, saopštio je Pentagon. Odluka o eventualnom slanju dodatnih jedinica odvojena je od odluke da 8.500 američkih vojnika bude u pripravnosti za potencijalni brzi odgovor NATO-a na ukrajinsku krizu, navode u Pentagonu.

Predsjednik SAD Joe Biden je ranije govorio o potencijalnom raspoređivanju vojnika u istočnoj Evropi. Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da se "razrađuju različite opcije u slučaju da vrhovni komandant odluči da pošalje vojsku i da se po tom pitanju blisko sarađuje sa saveznicima".

SAD su već stavile 8.500 vojnika u stanje pripavnosti da brzo otputuju u Evropu ako je potrebno. NATO je rasporedio dodatne snage na svojoj istočnoj granici.

Moskva negira da planira invaziju na Ukrajinu, ali je na njenim istočnim, južnim i sjevernim granicama rasporedila svoje vojnike. Reakciju Zapada Rusija koristi da ojača svoju stranu priče: da ona nije agresor, već meta napada.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov trebalo bi u utorak da razgovara sa američkim kolegom Entonijem Blinkenom.

Biden naglašava da treba uložiti trud u diplomatiju i izbjeći sukob.

"Nastavljamo da se angažujemo oko diplomatije i deeskalacije tenzija", kazao je predsjednik SAD.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG