Linkovi

SAD razmatraju povlačenje snaga iz Sirije


Američka oklopna vozila u Siriji
Američka oklopna vozila u Siriji

Sjedinjene Države razmatraju potpuno povlačenje snaga iz Sirije, dok se približava kraj kampanje za osvajanje teritorije koja je bila pod kontrolom Islamske države, rekao je neimenovani zvaničnik novinskoj agenciji Reuters.

Sekretar za odbranu Jim Mattis i drugi visoki američki zvaničnici prethodno su se zalagali za dugoročnije američko vojno prisustvo u Siriji da bi se osiguralo da Islamska država ponovo ne ojača. Međutim, predsjednik Donald Trump više puta je izrazio želju da se američki vojnici povuku iz Sirije, kada to bude moguće.

Datum povlačenja još nije poznat, a američki zvaničnici koji su govorili za Reuters nisu otkrili detalje o planovima, niti kada će odluka biti objavljena.

Pentagon i Bijela kuća odbili su da komentarišu to pitanje, dok je predsjednik Tramp tweetovao u srijedu: "Pobijedili smo Islamsku državu u Siriji, što je bio jedini razlog što smo bili tamo za vrijeme Trumpovog mandata".

Sjedinjene Države imaju oko dvije hiljade vojnika u Siriji, od kojih su mnogi pripadnici specijalnih snaga koji blisko sarađuju sa savezom Kurda i arapskih milicija, poznatog kao Sirijske demokratske snage (SDF).

Partnerstvo sa SDF-om tokom proteklih nekoliko godina dovelo je do poraza Islamske države u Siriji, ali je razbijesnilo Ankaru, koja kurdske snage u savezu vidi kao ogranak kurdske ekstremističke grupe u Turskoj.

Dok SAD razmatraju povlačenje, turske vlasti prijete novom ofanzivom u Siriji. Američke snage do sada su se smatrale stabilizujućim faktorom u Siriji i donekle su ograničavale turske akcije protiv Sirijskih demokratskih snaga.

Poslije potpunog povlačenja vojnika iz Sirije, Sjedinjene Države i dalje bi imale značajno vojno pristustvo u regionu, uključujući i oko 5.200 vojnika u Iraku.

Međutim, Mattis i zvaničnici State Departmenta ranije su strahovali od napuštanja Sirije prije postizanja mirovnog sporazuma o okončanju građanskog rata u kojem su ubijene stotine hiljada ljudi, dok je raseljeno oko polovine predratne populacije od oko 22 miliona građana.

Mattis je u aprilu rekao: "Ne želimo da se jednostavno povučemo prije nego što diplomate postignu mir. Prvo pobijedite u ratu, a zatim osvojite mir".

Trump je prethodno oštro kritikovao svog prethodnika Baracka Obamu zbog povlačenja američkih snaga iz Iraka, koje je prethodilo kolapsu iračkih snaga tokom ofanzive Islamske države 2014. godine.

Ako poslije povlačenja američkih vojnika iz Sirije, Islamska država ponovo ojača, Trump bi mogao da bude izložen sličnim kritikama.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG