Linkovi

Američki državni odvjetnik upozorava da Ransomware cyber napadi postaju "sve gori i gori"


FBI ransomware

Američki državni odvjetnik Merrick Garland upozorio je u srijedu da se kibernetički napadi motivirani otkupninom "pogoršavaju i pogoršavaju", što odjekuje i kod ostalih najviših dužnosnika Bidenove administracije koji su posljednjih sedmica alarmirali zbog problema.

"Ovdje moramo učiniti sve što možemo", rekao je Garland zastupnicima. "Ovo je vrlo, vrlo ozbiljna prijetnja."

Upozorenje državnog odvjetnika tijekom saslušanja u Senatu na zahtjev Ministarstva finansija za 2022. godinu uslijedilo je nakon par visokih napada ransomware programa tokom proteklog mjeseca koji su uzdrmali američku nacionalnu sigurnost i uspostavu zakona i izazvali pozive na pojačanu cyber obranu.

U napadu ransomwarea, hakeri zaključavaju podatke kompanije ili organizacije nudeći ključeve za otključavanje datoteka u zamjenu za veliku svotu novca.

Attorney General Merrick Garland testifies before the Senate Appropriations Subcommittee on Commerce, Justice, Science, and Related Agencies during a hearing on Capitol Hill in Washington, June 9, 2021.
Attorney General Merrick Garland testifies before the Senate Appropriations Subcommittee on Commerce, Justice, Science, and Related Agencies during a hearing on Capitol Hill in Washington, June 9, 2021.

Prošlog mjeseca su internetski kriminalci sa sjedištem u Rusiji hakirali računalne mreže Colonial Pipeline-a, najvećeg američkog operatora naftovoda, ometajući opskrbu duž Istočne obale i potičući paničnu kupovinu. Kolonijal je kasnije rekao da je za pristup svojoj mreži platio 4,4 miliona dolara. U ponedjeljak je Ministarstvo pravosuđa otkrilo da je zapljenom povratilo veći dio otkupnine.

Prošle su sedmice kriminalci ransomwareom udarili JBS USA, američki ogranak najvećeg svjetskog prerađivača svježe govedine i svinjetine sa sjedištem u Brazilu. JBS je odbio platiti otkupninu i bio je prisiljen zatvoriti svoje pogone za preradu u Sjedinjenim Državama.

Employees walk around with face mask at the JBS USA meat packing plant, where two members of the staff have died of coronavirus disease (COVID-19), as it remains operational in Greeley, Colorado, U.S. April 8, 2020. Picture taken April 8, 2020. REUTERS/Ji
Employees walk around with face mask at the JBS USA meat packing plant, where two members of the staff have died of coronavirus disease (COVID-19), as it remains operational in Greeley, Colorado, U.S. April 8, 2020. Picture taken April 8, 2020. REUTERS/Ji

Bijela kuća izjavila je kako su kriminalne bande koje stoje iza oba napada - poznate pod nazivom DarkSide i REvil - vjerojatno smještene u Rusiji, ali dužnosnici nisu tvrdili da imaju veze s ruskom vladom. Ministarstvo pravosuđa identificiralo je DarkSide kao hakersku skupinu kojoj su na meti bili službenici zakona zbog odmazde i povrata otkupnine.

Ransomware napadi vjerojatno će uslijediti tokom sastanka između predsjednika Joea Bidena i ruskog predsjednika Vladimira Putina 16.juna. Državni tajnik Antony Blinken rekao je u ponedjeljak zastupnicima da će Biden Putinu jasno dati do znanja da "države ne mogu raditi na tome da udomljavaju one koji su uključeni u takve napade".

Ransomware se u posljednjih nekoliko godina pojavio kao rastuća prijetnja nacionalnoj sigurnosti, jer su se cyber kriminalci okrenuli napadima na lokalne samouprave, škole, bolnice i druge ključne pružatelje usluga i tražeći milione dolara otkupnine.

Prema izvještaju agencije Check Point Research od 12. maja, ransomware napadi ove su se godine više nego udvostručili u usporedbi s početkom 2020. godine, a zdravstvo i komunalne usluge najčešće su ciljani sektori.

"Možete zamisliti što bi se moglo dogoditi ako bismo istovremeno imali više napada na još temeljniju infrastrukturu. Dakle, jako sam zabrinut zbog toga, kao i administracija", rekao je Garland. "I zato smo tražili tako veliko povećanje svog cyber proračuna."

Proračun Ministarstva pravosuđa od gotovo 36 milijardi dolara uključuje oko 1,1 milijardu dolara za cyber sigurnost. Ako ga odobri Kongres, to bi, prema Garlandu, predstavljalo najveći porast resursa za kibernetsku sigurnost u ovom odjelu u više od deset godina.

U aprilu, prije napada na Kolonijal, Ministarstvo pravosuđa osnovalo je unutarnju radnu skupinu posvećenu razvoju strategija za borbu protiv ransomware-a. Njegova prva velika operacija bila je vraćanje većine novca koje je Colonial platio otkupninom hakerima DarkSide, objavila je zamjenica državnog odvjetnika Lisa Monaco.

Garland je zapljenu nazvao "značajnim uspjehom", ali rekao je da to nije dovoljno.

"Ovo mora biti konstanta, stalni fokus", rekao je, dodajući da je o tom pitanju razgovarao sa svojim kolegama iz glavnih američkih saveznika.

XS
SM
MD
LG