Linkovi

Ubistva u Džordžiji: Otkazano pojavljivanje osumnjičenog pred sudom


Deadly shootings at three spas in Georgia
Deadly shootings at three spas in Georgia

U četvrtak ujutro po američkom vremenu, otkazano je pojavljivanje osumnjičenog za osam ubistava u državi Georgia (Džordžija), iako je ranije bilo najavljeno za četvrtak.

Tužitelji su u srijedu optužili Roberta Aarona Longa (21) iz Woodstocka u državi Georgia za osam tačaka ubistva i jednu tačku teškog napada. Hewas je uhapšen nakon pucnjave na području Atlante kasno u utorak i nalazi se u pritvorskom centru za odrasle u državi Cherokee.

Policija je u srijedu priopćila kako još nije imala motiv za pucnjavu u kojoj su šest ubijenih žene azijskog porijekla. Ostale dvije žrtve bili su bijelac i bijela žena. Deveta osoba ostala je hospitalizirana s ozljedama, rekla je policija.

Kad je uhapšen, Long je rekao da napadi nisu rasno motivirani. Imao je problema sa "ovisnošću o seksu" problematizirao "ovisnost o seksu", rekle su vlasti.

General view of a shopping area at Buford Highway, following the deadly shootings, in Atlanta, Georgia, U.S. March 17, 2021. REUTERS/Dustin Chambers
General view of a shopping area at Buford Highway, following the deadly shootings, in Atlanta, Georgia, U.S. March 17, 2021. REUTERS/Dustin Chambers

Zločin je stvorio val straha u azijsko-američkoj zajednici, koji se već pokretao napadima koji su se dogodili od početka pandemije koronavirusa prije godinu dana. Virus potječe iz Kine.

Čini se da su pucnjave na "sjecištu rodno zasnovanog nasilja, mizoginije i ksenofobije", rekla je predstavnica države Bee Nguyen, prva Vijetnamka koja je služila u parlamentu Georgia.

Nguyen je česta zagovornica prava žena i zajednica boja u državi, izvijestio je Associated Press.

Očigledno ima problem s onim što smatra ovisnošću o seksu i vidi ta mjesta kao nešto što mu omogućuje da ode na ta mjesta. I predstavlja mu napast koju je želio eliminirati ”, rekao je novinarima šerif okruga Cherokee, Jay Baker.

People grieve while Jesus Estrella, 21 holds a sign outside Young's Asian Massage
People grieve while Jesus Estrella, 21 holds a sign outside Young's Asian Massage

Službenici su rekli da nisu znali je li Long posjećivao salone u kojima se dogodila pucnjava i rekao da je možda bio na putu za Floridu kako bi počinio još pucnjava.

Službenik zakona rekao je za kablovske vijesti CNN da je Longova obitelj nedavno izbacila iz kuće zbog njegove seksualne ovisnosti. Navodno je sate provodio gledajući pornografiju.

Šef policije Atlante Rodney Bryant rekao je da je prerano pucnjavu klasificirati kao zločin iz mržnje.

Predsjednik Joe Biden rekao je da uskraćuje prosudbu o motivima pucnjave dok nema više informacija.

"U ovom trenutku ne povezujem motivaciju za ubojicu. Čekam odgovor - kako istraga traje - od FBI-a i od Ministarstva pravosuđa", rekao je prije nego što je bio domaćin bilateralnog sastanka s predsjedavajućim Irske. "Moći ću još nešto reći kad se istraga završi."

Vlasti su identificirale četiri žrtve i ozlijeđenog.

Imena ostalih žrtava nisu objavljena.

Flowers are seen laid in front of the Young's Asian Massage following the deadly shootings in Acworth, Georgia, March 17, 2021.
Flowers are seen laid in front of the Young's Asian Massage following the deadly shootings in Acworth, Georgia, March 17, 2021.

Gradonačelnica Atlante Keisha Lance Bottoms rekla je u izjavi: "Zločin protiv bilo koje zajednice zločin je protiv svih nas.

"Pohvaljujem policiju za brzi rad na hapšenju osumnjičenika u tragičnoj pucnjavi", rekla je. "Ostajem u bliskom kontaktu s Bijelom kućom i APD-om dok surađuju sa saveznim, državnim i lokalnim partnerima na istrazi osumnjičenika koji je odgovoran za ovo besmisleno nasilje u našem gradu."

Guverner Brian Kemp tweetao je: "Ovom stravičnim zločinima nije mjesto u Georgiji." Kemp je također rekao da su on i prva dama države "slomljenih srca i zgroženi gnusnom pucnjavom koja se dogodila sinoć". Rekao je da će i dalje moliti za obitelji i voljene žrtve.

Potpredsjednica Kamala Harris rekla je da pucnjava govori "o većem pitanju, a to je pitanje nasilja u našoj zemlji i što moramo učiniti da ga nikada ne toleriramo i da uvijek govorimo protiv njega".

Bivši američki predsjednik Barack Obama iskoristio je događaj pozivajući na "zdravorazumske zakone o sigurnosti oružja".

Prvi napad dogodio se u salonu za masažu u gradu Accorthu, oko 50 kilometara sjeverno od Atlante. Tamošnje vlasti rekle su da je napadač ubio dvije Azijke, dvoje bijelaca, a ranio još jednog muškarca.

Otprilike sat vremena kasnije, policija u Atlanti pronašla je tri azijske žene mrtve od očiglednih prostrelnih rana u lječilištu. Potom su pronašli još jednu Azijatkinju, žrtvu pucnjave, na udaljenosti od salona.

Policija je rekla da je nadzorni video snimak osumnjičenog vozila pokazao na sva tri mjesta i da su vrlo uvjereni da je isti strijelac odgovoran za sve napade.

Nakon potjere za autocestom, policija je zaustavila vozilo oko 240 kilometara južno od Atlante i uhapsila Longa.

Pucnjava dolazi usred sve većeg broja napada na ljude azijskog porijekla u Sjedinjenim Državama.

"Želim započeti govoreći nešto izravno obiteljima žrtava pucnjave u Atlanti sinoć", rekla je prva dama Jill Biden u srijedu. "Moje srce je s vama. I nadam se da će mi se svi Amerikanci pridružiti u molitvi za sve dirnute ovom besmislenom tragedijom. "

Napad je bilo šesto masovno ubojstvo ove godine u Sjedinjenim Državama i najsmrtonosnije od Daytona, u državi Ohio, u avgustu 2019. godine, u kojem je smrtno stradalo devet ljudi, prema bazi podataka koju su sastavili Associated Press, USA Today i North East sveučilište.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG