Linkovi

SAD: Prvo izvršenje smrtne kazne na federalnom nivou u zadnjih 17 godina


Daniel Lewis Lee u sudnici, 31.oktobar 1997. godine (Foto: Dan Pierce/The Courier via AP, Arhiva)
Daniel Lewis Lee u sudnici, 31.oktobar 1997. godine (Foto: Dan Pierce/The Courier via AP, Arhiva)

U Sjedinjenim Državama je u utorak izvršena prva smrtna kazna na federalnom nivou poslije gotovo dvije decenije, a pogubljen je čovjek osuđen za ubistvo porodice u Arkansasu 1990-tih godina.

Daniel Lewis Lee pogubljen je smrtonosnom injekcijom u federalnom zatvoru u Indiani.

Nisam to uradio. Napravio sam mnogo grešaka u životu, ali nisam ubica. Ubijate nevinog čovjeka", rekao je 47-godišnji Lee prije pogubljenja, protiv kojeg je bila porodica žrtava.

Odluka da se izvrši smrtna kazna - prva na federalnom nivou od 2003. godine - bila je pod lupom organizacija za građanska prava i rođaka Leejevih žrtava, koji su podnijeli tužbu da bi zaustavili pogubljenje, pozivajući se na visok rizik od zaraze koronavirusom.

Kritičari kažu da vlada kreira nepotrebnu i fabrikovanu hitnu situaciju oko teme koja nije visoko na listi problema koje sada ima Amerika.

Vlada pokušava da nastavi izvršenje smrtnih kazni i pored mnogih neodgovorenih pitanja o legalnosti novog protokola za smrtnu kaznu", naveo je Shawn Nolan​, jedan od advokata zatvorenika koji čekaju izvršenje smrtne kazne.

Lee, koji je proglašen mrtvim u 8:07 ujutro po lokalnom vremenu, pogubljen je nakon niza sudskih procesa, koji su okončani odlukom Vrhovnog suda rano u utorak da smrtna kazna može da bude izvršena. Tu odluku podržalo je pet sudija Vrhovnog suda, dok je četvoro bilo protiv.​

Sekretar za pravosuđe William Barr rekao je da njegov Sekretarijat ima dužnost da izvrši kazne koje su izrekli sudovi, uključujući i smrtne, i da osigura pravdu za žrtve i one u mestima gde su se ubistva desila.

Rodbina onih koje je Lee ubio se oštro protivila toj ideji. Oni su željeli da budu prisutni i negirali su bilo koju tvrdnju da se to uradilo u njihovo ime.

"Za nas je bitno da budemo tamo i da kažemo: Ovo se ne radi u naše ime, mi to ne želimo", kazala je rođaka Monica Veillette.

Podsjetili su i da je saučesnik Leeja Chevie Kehoe​ osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Kehoe je regrutovao Leeja 1995. godine za svoju organizaciju koja se zalagala za superiornost bijele rase. Dvije godine kasnije, uhapšeni su zbog ubistva prodavca oružja Williama Muellera, njegove žene Nancy i njene osmogodišnje kćerke Sara Powell u Arkasanasu.

Za kasnije ove nedjelje zakazana su još dva izvršenja smrtne kazne na federalnom nivou, mada se o jednom slučaju još odlučuje pred sudovima.​

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG