Linkovi

SAD: Prodaja raketa Kosovu neće promijeniti vojni balans u regionu


Arhiv - Američki vojnik nosi bacač raketa Javelin (Foto: AP/Baderkhan Ahmad)
Arhiv - Američki vojnik nosi bacač raketa Javelin (Foto: AP/Baderkhan Ahmad)

Sjedinjene Države saopštile su da prodaja protivtenkovskih raketa Javelin Kosovu podržava ciljeve američke spoljne politike i nacionalne sigurnosti, poboljšanjem bezbjednosti Kosova, bez promjene osnovnog vojnog balansa u regionu, navedeno je u odgovoru Glasu Amerike.

Iz State Departmenta je saopšteno da je prihvaćen zahtjev Prištine da kupi 246 raketa tipa Javelin.

Ukazano je i da je američka administracija obavijestila Kongres o prijedlogu da se Kosovu prodaju rakete Javelin sa pratećom opremom, za procenjenu cenu od 75 miliona dolara.

„SAD nastavljaju da u potpunosti podržavaju transparentnu tranziciju Kosovskih bezbjednosnih snaga (KBS) u multietničke, teritorijalne odbrambene snage, koje su pod civilnim nadzorom i interoperabilne sa Sjevernoatlantskom alijansom (NATO). U tom cilju, State Department je redovno donosio odluke o odobravanju inostrane vojne prodaje Ministarstvu odbrane Kosova za potrebe KBS”, ukazano je u odgovoru State Departmenta na upit Glasa Amerike.

Iz američke Agencije za odbrambeno-bezbjednosnu saradnju, koja je deo Pentagona, saopšteno je da će predloženom prodajom biti podržani spoljnopolitički ciljevi i nacionalna bezbjednost Sjedinjenih Država, poboljšanjem bezbjednosti „evropskog partnera koji je važna snaga za političku i ekonomsku stabilnost Evrope”.

„Predložena prodaja poboljšaće dugoročne odbrambene kapacitete Kosova da štiti svoj suverenitet i teritorijalni integritet, da ispuni svoje obaveze u nacionalnoj odbrani”, navodi se u saopštenju i dodaje da se prodaja raketa „neće izmijeniti osnovni vojni balans u regionu”.

Claudia Tenney, članica Predstavničkog doma, zatražila je od Kongresa da odbaci dogovor o raketama.

Ona je u saopštenju navela da je Kongresu podnijela rezoluciju u okviru Zakona o kontroli izvoza naoružanja.

„Tražim od Kongresa da je usvoji što prije i da predsjednik promijeni odluku”, istakla je članica Predstavničkog doma iz redova Republikanske stranke.

„Dogovor State Departmenta o slanju projektila Javelin Kosovu izuzetno je zapaljiv, pogotovo u momentu pojačanih tenzija na Zapadnom Balkanu. Takva odluka predstavlja dolivanje ulja na vatru i izbijanje sukoba čini vjerovatnijim. Osim toga, Kosovo se nagrađuje u trenutku dok izbjegava ispunjavanje ranije preuzetih međunarodnih obaveza – poput onih usaglašenih Briselskim sporazumom iz 2013”, kaže Tenney.

Zbog toga je, kako je navela, uputila i prijedlog za usvajanje Zakona o Briselskom sporazumu.

„Čija je svrha uspostavljanje odgovornosti Kosova zbog neispunjavanja međunarodnih sporazuma. Sjedinjene Države ne bi trebalo da nastave sa naoružavanjem i finansiranjem Kurtijevog režima koji očigledno krši međunarodne norme. Znamo da slanje dodatnog naoružanja Kosovu neće voditi miru. Umjesto toga, Kosovo i Srbija, koristeći se diplomatijom, treba da doprinesu stabilnom, bezbjednom i prosperitetnom regionu Zapadnog Balkana”, poručila je Tenney, koopredsedavajuća srpskog kokusa u Kongresu.

Ambasador SAD u Srbiji Christopher Hill prethodno je rekao da su Sjedinjene Države prihvatile zahtjev Prištine o kupovini protivtenkovskih raketa Javelin.

Tokom razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem on je objasnio da će State Department zahtjev Prištine uputiti američkom Kongresu čime počinje zvanična procedura.

Sa druge strane Vučić je ocijenio da je ta odluka SAD veliko razočaranje za Srbiju, ali da će uprkos tome Srbija zajedno sa Amerikom raditi na očuvanju srpsko-američkih odnosa.

„Za nas je od najveće važnosti da mir u regionu ne bude narušen i Srbija će nastaviti da se ponaša odgovorno i da doprinosi stabilnosti na Balkanu”, rekao je Vučić i dodao da je Srbija zainteresovana za jačanje ekonomske saradnje sa SAD na svim nivoima.

On je istakao da Srbija očekuje porast američkih investicija, s obzirom na dobra iskustva postojećih ulagača. Također, Vučić je rekao tokom sastanka da je za Srbiju neophodno da se nastavi rad na jačanju putne i energetske infrastrukture i najavio da se uskoro očekuje potpisivanje značajnih ugovora između Srbije i SAD upravo u toj oblasti.

XS
SM
MD
LG