Linkovi

Prodaja američkog oružja dostigla rekord u 2023. godini


Ukrajinski vojnici primaju pošiljku američkih raketa "Javelin", februar 2022. (AP Photo/Efrem Lukatsky)
Ukrajinski vojnici primaju pošiljku američkih raketa "Javelin", februar 2022. (AP Photo/Efrem Lukatsky)

Prodaja američke vojne opreme stranim zemljama u 2023. godini porasla je za 16 odsto na rekordnih 238 milijadi dolara, saopštio je State Department. Mnoge zemlje se trude da obnove svoje zalihe koje su ispražnjene zbog Ukrajine.

Ove brojke potvrđuju očekivanja proizvođača oružja Lockheed Martin, General Dynamics i Northrop Grumman, čija vrijednost akcija raste kako raste i globalna nestabilnost.

Prodaja i transfer oružja se smatraju "važnim američkim spoljnopolitičkim alatom za dugoročne posljedice po regionalnu i globalnu stabilnost", navodi se u saopštenju State Departmenta.

Prošle godine su Poljskoj prodati raketni sistemi HIMARS u iznosu od 10 milijardi dolara, zatim su prodate rakete zrak-zrak srednjeg dometa AIM-120C-8 Njemačkoj u iznosu od 2,9 milijardi dolara, kao i napredni raketni sistemi zemlja-zrak Ukrajini.

Lockheed Martin i General Dynamics očekuju narudžbe stotina hiljada artiljerijskih rundi, stotina Patriot presretača raketa, kao i povećanje narudžbi oklopnih vozila potvrde njihove rezultate u narednom kvartalu.

Dva su načina na koji strane zemlje kupuju oružje od SAD: prvi su direktni komercijalni ugovori sa kompanijama, a drugi je da vlada strane zemlje kontaktira Sekretarijat za odbranu ili američku ambasadu u svojoj zemlji. Oba načina prodaje zahtijevaju odobrenje od vlade SAD.

Direktna prodaja od kompanija je porasla na 157,7 milijardi dolara u fiskalnoj 2023. godini, dok je prodaja preko američke vlade porasla na 80,9 milijardi dolara u istom periodu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG