Linkovi

Indeks vladavine prava: Na vrhu Danska, na dnu Venecuela


Prema indeksu vladavine prava Svjetskog projekta pravde, Srbija je pala za dva mjesta i najslabije je rangirana u odnosu na sve ostale balkanske zemlje.

Srbija se nalazi na 76. mjestu od 113 država svijeta, a opšti pad vladavine prava, posebno osnovnih ljudskih prava, bilježi se i na globalnom nivou.

Od balkanskih zemalja najbolje kotira Slovenija na 26. mjestu, slijedi Rumunija na 29. i Hrvatska na 35. Bugarska je na 55., za njom odmah slijede Bosna i Hercegovina i Makedonija, dok je Albanija na 68. mjestu. Kosovo i Crna Gora nisu obuhvaćeni istraživanjem.

Globalno, na prvom mjestu po indeksu vladavine prava je Danska, a iza nje su Norveška, Finska i Švedska, zahvaljujući pravosudnim sistemima koji se efikasno bore protiv bezakonja i nepravde.

Na dnu liste je Venecuela, gdje je gotovo došlo do potpunog urušavanja vladavine prava, pored hiper-inflacije, korumpiranog sudstva, nasilnog zatvorskog sistema i gdje se svakog dana ubije od 56 do 73 osobe. Ispred nje su Kambodža i Avganistan.

Njemačka je na šestom mjestu, Velika Britanija na 11., Francuska na 18., SAD na 19., Kina na 75., Rusija na 89., a Turska na 101.

Među zemljama istočne Evrope, stanje u vladavini prava se najviše pogoršalo u Poljskoj, gdje je zabilježen opadajući trend u kategorijama ograničenje ovlaštenja vlasti, otvorenost državnih institucija, osnovna prava i krivično pravo.

Od objavljivanja prethodnog indeksa vladavine prava u oktobru 2016., većina zemalja je ocijenjena lošije u oblasti ljudskih prava, ograničenja ovlaštenja vlasti i građanske i krivične pravde, navodi se u izvještaju.

Najveći pad zabilježen je u kategoriji osnovnih prava, u okviru koje se između ostalog mjeri diskriminacija, pravo na život i bezbjednost, sloboda izražavanja i vjerske slobode.

U istraživanju, čiji su rezultati objavljeni 31. januara, učestvovalo je po 1.000 ljudi iz svake zemlje. Oni su popunjavali upitnik koji su napravili kvalifikovani stručnjaci, uključujući pravnike i aktiviste za ljudska prava. Cilj istraživanja je da služi kao "kvantitativno sredstvo koje mjeri vladavinu prava u praksi".

"Indeks mjeri vladavinu prava u cijelom svijetu na osnovu iskustava i percepcije javnosti i stručnjaka u zemlji", navodi se u izvještaju koji prenose mediji.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG