Linkovi

Michigan: Roditeljima djeteta koje je izvršilo masovno ubistvo u školi do 15 godina zatvora


James Crumbley (left) and Jennifer Crumbley (center) sa advokatima u sudnici prije izricanja presude, 9. aprila 2024. (AP/Ed White)
James Crumbley (left) and Jennifer Crumbley (center) sa advokatima u sudnici prije izricanja presude, 9. aprila 2024. (AP/Ed White)

Roditelji tinejdžera iz Mičigena koji je 2021. u školi u Oksfordu ubio četvoro učenika, osuđeni su na zatvorsku kaznu od 10 do 15 godina, nakon što su ranije proglašeni krivim za ubistvo iz nehata.

Njima se sudilo zbog uloge u masovnom ubistvu koje je počinio njihov sin Ethan, i prvi su roditelji koji krivično odgovarali za pucnjavu u školi u SAD. Etan Crumbley, koji ima 17 godina, je ranije osuđen na doživotni zatvor.

Na sudu su se obratile neke od porodice žrtava - koje su govorile o bolu kroz koji su prošle poslije ubistva djece, kao i odgovornosti roditelja Ethana Crumbleya u cijeloj tragediji.

"Krv naše djece je i na vašim rukama", rekao je Craig Sheeling koji je nosio majicu sa likom sina Justina.

James Crumbley se obratio sudu porukom da mu je "srce slomljeno zbog porodica koje su izgubile djecu". On je rekao da se tokom suđenja "nije saznala cijela istina i da bi, isto kao i porodice žrtava, želio da zna cijelu istinu". Tražio je da bude osuđen na uslovnu kaznu i da mu se uračuna dosadašnja zatvorska kazna.

Džejms Krambli ulazi u sudnicu pred izricanje presude (AP Photo/Carlos Osorio)
Džejms Krambli ulazi u sudnicu pred izricanje presude (AP Photo/Carlos Osorio)

Jennifer Crumbley se takođe obratila sudu pred izricanje kazne.

Ona je rekla da ne može da pronađe riječi koje će porodicama pružiti utjehu zbog toga što je učinio njihov sin. Rekla je i da im u školi nije jasno rečeno da sina treba da odvedu kući, i da se ovakva tragedija "može desiti bilo kome".

Oni nisu znali da će njihov sin počiniti masovno ubistvo u srednjoj školi u Oksfordu, ali tužioci kažu da nisu sklonili pištolj na bezbjedno i na taj način spriječili da 15-godišnjak puca u četvoro učenika. Takođe nisu reagovali kada su pozvani u školu zbog crteža koji je njihov sin tog dana napravio i nagovijestio da će se dogoditi masovno ubistvo.

Jennifer Crumbley ulazi u sudnicu pred izricanje presude (AP/Carlos Osorio)
Jennifer Crumbley ulazi u sudnicu pred izricanje presude (AP/Carlos Osorio)

Tužioci su tražili najmanje 10 godina zatvora za bračni par Krambli, zbog ubistva iz nehata.

Advokatica odbrane Shanon Smith rekla je da "Jennifer Crumbley nije prijetnja za okolinu i da bi je čak ugostila u svojoj gostinskoj kući, ako ima elektronski nadzor. Marial Liman, koja zastupa Jamesa Crumbleya, rekla je da su dvije i po godine koje su do sada proveli u zatvoru dovoljne. Bračni par Crumbley je bio u zatvoru jer nisu imali 500.000 dolara za kauciju.

Tužioci međutim tvrde da su "tragično jednostavne reakcije" roditelja mogle da zaustave katastrofu da su roditelji reagovali na vrijeme.

Ethan Crumbley tinejdžer koji je ubio četvoro učenika u srednjoj školi u Mičigenu, osušen je na doživotni zatvor u decembru 2023. (AP/Carlos Osorio, Pool)
Ethan Crumbley tinejdžer koji je ubio četvoro učenika u srednjoj školi u Mičigenu, osušen je na doživotni zatvor u decembru 2023. (AP/Carlos Osorio, Pool)

Ethan Crumbley je prvo izvukao pištolj na času matematike i izgovarao fraze poput "Misli ne prestaju, pomozite mi. Moj život nema smisla, krv je svuda". On je rekao školskom psihologu da mu je baka umrla, i da mu se najbolji prijatelj odselio i da je crtež na kojem je prikazao masakr zapravo oslikava njegovu zainteresovatnost za video igrice.

Crumbley-jevi su došli tog dana u školu na sastanak koji je trajao manje od 15 minuta. Oni nisu pominjali pištolj koji je James Crumbley kupio četiri dana ranije, a koji je Ethan na društvenim mrežama opisivao kao "ljepotu".

Tog dana ga nisu poveli kući iz škole i vratili su se na posao, uz spisak ustanova za mentalno zdravlje koje su im dali u školi. Školsko osoblje je takođe reklo da Itan može da ostane u kampusu. Psiholog Sean Hopkins je rekao da je smatrao da će za dječaka biti bezbjednije da ostane u školi, nego da bude sam kod kuće.

Niko nije provjerio šta Itan ima u rancu. Kasnije tog dana je izvukao pištolj i ubio Madisson, Hannu, Tate i Justina i ranio još sedam osoba.

Niko od stručnjaka nije svjedočio o Ethanovom mentalnom stanju, ali je porotnicima predstavljen isječak iz njegovog dnevnika.

"Niko mi ne pomaže oko mojih mentalnih problema i to me nagoni da pucam u školi. Želim pomoć, ali me roditelji ne slušaju i ne mogu da je dobijem", pisao je Ethan Crumbley.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG