Linkovi

SAD: Predstavnički dom izglasao podizanje granice zaduživanja do decembra


ARHIVA - Američki Kongres (Foto: AP/Andrew Harnik)

Predstavnički dom američkog Kongresa, u kojem većinu ima Demokratska stranka, u utorak je usvojio zakonski prijedlog, prethodno usvojen u Senatu, kojim se granica do koje federalna vlada može da se zadužuje privremeno podiže na 28,9 hiljada milijardi dolara do početka decembra.

Demokrate, koje imaju tijesnu većinu u donjem domu Kongresa, odobrile su povećanje granice zaduživanja za 480 milijardi dolara sa 219 glasova ZA, dok je 206 članova bilo protiv. Glasalo se po stranačkoj pripadnosti - sve demokrate su podržale prijedlog, dok su svi republikanci bili protiv.

Očekuje se da predsjednik Joe Biden potpiše zakon ove nedelje, prije roka 18. oktobra kada je Sekretarijat za finansije procijenio da bez kongresne akcije više neće biti u mogućnosti da otplaćuje dugove.

Usvajanje prijedloga u Kongresu ublažilo je, barem privremeno, strahovanja da će Sjedinjene Države - najveća svjetska ekonomija - prvi put doći u situaciju da ne mogu da otplaćuju dug.

Međutim, članovi Kongresa će se za samo sedam nedelja suočiti sa novim rokom za podizanje limita za dug. U to vrijeme ističe i privremeni budžet za finansiranje vladinih agencija, pa će Kongres morati da spriječi i njihovo djelimično zatvaranje.

Senat je prošle nedelje glasao za podizanje gornje granice duga, dok republikanci pokušavaju da tu mjeru povežu sa planovima predsjednika Bidena za usvajanje dva zakonska prijedloga vrijedna više hiljada milijardi dolara - za ulaganje u infrastrukturu i socijalne usluge.

Za prijedlog zakona o podizanju granice zaduživanja je uz demokrate glasalo 11 republikanskih senatora. Međutim, lider republikanske manjine Mič Mekonel rekao je da neće podržati novo povećanje limita u decembru.

Za vrijeme Trumpove administracije, granica zaduživanja podizana je tri puta uz podršku demokrata, uprkos tome što su se oni protivili republikanskom prijedlogu zakona o smanjenju poreza i pojedinim budžetskim mjerama bivšeg predsjednika, uključujući i finansiranje izgradnje zida na granici sa Meksikom. Sve te mjere su doprinijele povećanju duga, prenosi Reuters.

XS
SM
MD
LG