Linkovi

SAD obilježavaju praznik Martina Luthera Kinga Mlađeg


Dijete dotiče ime Martina Luthera Kinga Jr. na njegovom spomeniku dan uoči Dana Martina Luthera Kinga Jr. u Washingtonu, D.C., 14. januara 2024.
Dijete dotiče ime Martina Luthera Kinga Jr. na njegovom spomeniku dan uoči Dana Martina Luthera Kinga Jr. u Washingtonu, D.C., 14. januara 2024.

Sjedinjene Države u ponedjeljak obilježavaju Dan Martina Luthera Kinga mlađeg paradama, molitvama i volonterskim događajima u čast pokojne ikone građanskih prava.

Predsjednik Joe Biden putuje u Philadelphiju kako bi volontirao u organizaciji za pomoć gladnima.

U Južnoj Karolini, potpredsjednica Kamala Harris trebala bi održati obraćanje za koje Bijela kuća kaže da će potaknuti ljude da "iskoriste svoje glasove za nastavak borbe za pravdu i protiv napada na temeljne slobode".

Agencija američke vlade AmeriCorps jedna je od mnogih organizacija orijentiranih na pružanje usluga koje održavaju događaje za Dan nacionalne službe Martina Luthera Kinga mlađeg jer ljudi diljem zemlje koriste praznik za sudjelovanje u projektima društveno korisnih radova.

Svake godine trećeg ponedjeljka u januaru Amerikanci odaju počast Kingu, ubijenom borcu za građanska prava koji je 1950-ih i 1960-ih organizirao nenasilne prosvjede protiv južnjačke segregacije, borbe za jednakost crnaca i prava glasa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG