Linkovi

WHO: Odluka Vrhovnog suda SAD o abortusu ugrožava živote


Protes pristalica prava na abortus u Indijanapolisu(Foto: AP /AJ Mast)
Protes pristalica prava na abortus u Indijanapolisu(Foto: AP /AJ Mast)

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Gebrejesus kritikovao je u srijedu odluku američkog Vrhovnog suda da ukine presudu u slučaju Rou protiv Vejda i ocijenio da je ukidanje ostavnog prava na abortus "nazadovanje" koje će na kraju ugroziti živote.

Tedros je na konferenciji za novinare rekao da decenije naučnih podataka dokazuju da pristup bezbjednom i legalnom abortusu spasava živote.

"Dokazi su nepobitni. Ograničavanje abortusa primorava žene i djevojke na abortuse koji nisu bezbjedni, što rezultira komplikacijama, i čak smrtnim slučajevima", poručio je Tedros. Dodao je da bi bezbjedan abortus trebalo posmatrati kao zdravstvenu zaštitu i upozorio da će ograničavanje pristupa legalnom prekidu trudnoće disproporcionalno pogoditi žene u najsiromašnijim i najmarginalizovanijim zajednicama.

"To zaista nismo očekivali od Sjedinjenih Država", poručio je generalni direktor WHO i naglasio da strahuje da je odluka Vrhovnog suda korak "unazad". Sjedinjene Države su proteklih godina podržavale brojne zdravstvene programe za žene u zemljama u razvoju, uključujući i pristup reproduktivnoj zdravstvenoj zaštiti.

"Zaista smo se nadali da će SAD biti lider po tom pitanju", rekao je Tedros.

Glavna naučnica WHO, doktorka Somja Svaminatan, rekla je da je stav te agencije UN zasnovan na višedecenijskim podacima iz brojnih zemalja.

Iz iskustva znam, dok sam radila u Indiji, da pristup bezbjednom abortusu spasava živote", poručila je Svaminatan i ocijenila da je onemogućavanje pristupa abortusu "kao da se nekome odbija davati lijek koji može da spasi život".

Naglasila je i da zabrane abortusa neće mnogo smanjiti broj prekida trudnoće, dok su žene koje to rade u uslovima koji nisu bezbjedni u opasnosti da dobiju fatalnu infekciju.

"Te zabrane guraju žene u ruke ljudi koji zloupotrebljavaju situaciju, vrše abortuse koji nisu bezbjedni, što često rezultira ogromnom štetom po njihovo zdravlje i ponekad smrću", upozorila je glavna naučnica WHO.

Naglasila je da je proteklih godina zabilježen trend povećanje pristupa abortusu, uključujući i regione gde je postojalo oštro protivljenje, kao što je Latinska Amerika.

"Žalosno je vidjeti da neke zemlje nazaduju", rekla je Svaminatan, komentarišući američku odluku.

Generalni direktor WHO rekao je da strahuje da mnoge zemlje možda neće razumjeti implikacije odluke Vrhovnog suda i da bi mogle da preduzmu mjere da ograniče abortus.

"Globalne posljedice takođe zabrinjavaju. Ovdje je u pitanju život majke. Ako je bezbjedan abortus ilegalan, onda će žene definitivno pribjeći rizičnim načinima. A to znači da bi to moglo da ih košta života", zaključio je Tedros.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG