Linkovi

Sudovi na Floridi i u Kentakiju blokirali primjenu zakona o zabrani abortusa


Protest pristalica prava na abortus na Floridi (Foto: Jefferee Woo/Tampa Bay Times via AP)
Protest pristalica prava na abortus na Floridi (Foto: Jefferee Woo/Tampa Bay Times via AP)

Sudije na Floridi i u Kentakiju u četvrtak su preduzele mjere da spriječe te države da primjene zakone o zabrani abortusa ili restrikcije nakon što je Vrhovni sud prošle nedelje ukinuo ustavno pravo na prekid trudnoće, poništavanjem presude u slučaju Ro protiv Vejda iz 1973. godine.

U Talahasiju, na Floridi, sudija okružnog suda je prihvatio zahtjev organizacija za zaštitu prava na abortus da se privremeno obustavi primjena zakona koji zabranjuje taj zahvat poslije 15. nedelje trudnoće.

Sudija je zaključio da se zakonom krši pravo na privatnost garantovano državnim ustavom koje po procjeni suda obuhvata i pravo na abortus. Lokalne vlasti najavile su da će uložiti žalbu na odluku suda.

U Kentakiju, okružni sudija izdao je privremenu uredbu kojom se državne vlasti sprječavaju da sprovode zabranu usvojenu 2019. godine, a koja je stupila na snagu poslije odluke najviše sudske instance u zemlji.

U međuvremenu, Vrhovni sud je u četvrtak odbacio presude nižih federalnih sudova kojima su poništena ograničenja na abortus u Arizoni, Arkanzasu i Indijani, a koje su bile zasnovane odluci iz slučaja Ro kojom je abortus legalizovan na nacionalnom nivou.

Odluke na Floridi i i u Kentakiju donesene su u trenutku kada grupe za zaštitu prava na abortus pokušavaju da sudskim tužbama očuvaju pravo žena na prekid trudnoće nakon nedavne odluke konzervativne većine u Vrhovnom sudu.

Prema toj odluci, pojedinačne države imaju pravo da zabrane, ograniče ili dozvole abortuse. Zabrane i restrikcije će stupiti na snagu ili je to planirano u 22 države, među kojima je i 13 poput Kentakija gdje bi zakoni trebalo da stupe na snagu odmah poslije odluke Vrhovnog suda, pokazuju podaci istraživačke organizacije "Guttmacher Institute", a prenosi agencija Reuters.

Sudovi u Teksasu, Luizijani i Juti takođe su privremeno blokirali sprovođenje zabrana u tim državama, a aktivisti i klinike traže slične mjere u Ajdahu, Ohaju, Misisipiju i Zapadnoj Virdžiniji.

Sudske odluke omogućile su klinikama za abortus da nastave da rade.

"Odlaganje spasava živote. Što u tim državama duže bude dostupan bezbjedan abortus, to će i biti ukazana pomoć većem broju osoba koje žele da prekinu trudnoću", kaže Sima Mohapatra, profesorka za zdravstvena pitanja na jednom univerzitetu u Teksasu

Međutim, dugoročno, šanse za uspjeh pristalica prava na abortus nisu velike. U najvišim sudovima u mnogima od tih država, u većini su konzervativne sudije koje bi mogle budu naklonjenije uvođenju restrikcija na pristup abortusu.

XS
SM
MD
LG