Linkovi

SAD povlači 'preostalo diplomatsko osoblje' iz Karakasa


US Embassy Venezuela 20190124
US Embassy Venezuela 20190124

Sjedinjene Države će povući svoje preostalo diplomatsko osoblje iz ambasade u Karakasu zbog pogoršanja krize u Venecueli, izjavio je u američki državni sekretar Mike Pompeo.

"Ova odluka je posljedica pogoršanje situacije u Venecueli i zaključka da je prisustvo diplomatskog osoblja u američkoj ambasadi postalo ograničenje za američku politiku," naveo je Pompeo na Twitteru.

U Venecueli od četvrtka poslije podne nije bilo struje, a vlada i opozicija optužuju jedna drugu za nestanak električne energije koji se nadovezao na tešku ekonomsku i političku krizu u zemlji.

Lider opozicije Juan Guaido (Huan Gvaido) pozvao je na nove proteste danas širom Venecuele.

Osporavani predsjednik Nicolas Maduro (Nikolas) je preuzeo dužnost predsjednika 2013. godine, nakon smrti Huge Chaveza (Ugo Čavez). On je u januaru položio zakletvu za drugi mandat nakon izbora održanih u maju 2018. godine, koji su bili narušeni bojkotom opozicije i široko rasprostranjenim tvrdnjama o namještanju glasova.

Kriza je eskalirala nezadovoljstvom građana, a opozicioni lider i predsjednik Nacionalne skupštine, Juan Guaido se 23. januara samoproglasio za prelaznog predsjednika Venecuele. Prvo su ga priznali SAD, potom i više latinoameričkih, te veći broj država Evropske unije.

Madura, pak, podržavaju Rusija, Kina, Turska i još nekoliko država. Rusija i Kina su posljednjih godina značajno investirale u Venecuelu i posjeduju veliki dio duga te zemlje u različitim oblicima.

Venecuela je bila u ekonomskom slobodnom padu. Hiperinflacija, nestašice struje i osnovnih namirnica doveli su da milioni napuste ovu južnoameričku državu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG