Linkovi

SAD: Povećan broj djece koja nehotnično pojedu poslasticu sa marihuanom


Medical Marijuana Kids
Medical Marijuana Kids

Broj male djece koja su nehotično pojela poslastice sa marihuanom se uveliko povećao u periodu od 5 godina, kada je marihuana postala legalna u mnogim mjestima u Sjedinjenim državama, navodi se u jednoj studiji koja je objavljena ove sedmice.

Više od 7 hiljada povrđenih slučajeva djece mlađe od 6 godina koji su pojeli nešto što je sadržavalo marihuanu je prijavljeno kontrolnim centrima za trovanje u periodu između 2017 i 2021, čime je broj povećan sa oko 200 na više od 3 hiljade godišnje.

Gotovo četvrtina te djece je završila u bolnici, neka od njih ozbiljno bolesna, navodi se u novoj analizi pedijatrijskog žurnala. I to su samo oni slučajevi koji su prijavljeni, naglašava Dr. Marit Tweet, toksikolog koji predvodi studiju.

Slučajevi djece koja jedu proizvode sa marihuanom kao bonbone, čokoladu i kolačiće su zabilježeni u isto vrijeme kako je dodatni broj saveznih država dozvoljavao upotrebu marihuane u medicinske i rekreativne svrhe. Trenutno 37 američkih saveznih država dozvoljava marijuanu u medicinske svrhe, i 21 savezna država to regulira za rekreativnu upotrebu.

Neki zagovornici većeg opreza u tom pogledu pozivaju na veći oprez od strane roditelja i na dodatne zakone, kao one koje su usvojile neke savezne države, kojim bi se proizvodi sa marihuanom, koji se često pakuju tako da izgledaju kao dječje bonbone ili poslastice, učinili manje privlačnim i manje pristupačnim djeci.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG