Linkovi

SAD potvrdile ubistvo dvojice vojnika u Afganistanu


Patrola američkih vojnika na aerodromu u Kabulu - ilustrativna fotografija (Foto: REUTERS/Peter Andrews)
Patrola američkih vojnika na aerodromu u Kabulu - ilustrativna fotografija (Foto: REUTERS/Peter Andrews)

Američke vojne snage u Avganistanu potvrdile su da su najmanje dvojica vojnika ubijena, dok ih je najmanje šestoro ranjeno – u napadu koji je izveo pripadnik avganistanskih vojnih snaga.

Pukovnik Sonny Leggett​ izjavio je da preliminarni podaci ukazuju da je pojedinac u afganistanskoj vojnoj uniformi otvorio mitraljesku vatru na američke i avganistanske vojnike u noći između petka i subote u okrugu Šerzad u istočnoj provinciji Nangahar.

“Prikupljamo informacije. Razlog i motiv napada su još nepoznati”, rekao je pukovnik Leggett.

Ministar odbrane Avganistana objavio je da u pucnjavi ubijen jedan avganistanski vojnik.

Shah Mahmood Miakhe​, guverner istočne avganistanske provincije, izjavio je Glasu Amerike da je napadač ubijen u razmjeni vatre. On je rekao da su trojiica pripadnika avganistanskih specijalnih snaga i nekoliko američkih vojnika među ranjenima.

Taj zvaničnik naveo je da trenutno nije jasno da li je napad posljedica nesporazuma vojnika ili je osumnjičeni napadač, kako se izrazio, bio pod nečijim uticajem. Miakhe​ nije komentarisao mogućnost da bi napadač mogao biti talibanski borac ubačen spolja.

Rand Paul​, republikanski senator, se nakon incidenta oglasio putem društvene mreže Twitter, zatraživši povlačenje američkih trupa iz Avganistana.

“Odavno je trebalo da napustimo Avganistan. Skoro dvije decenije! Treba da objavimo pobjedu i vratimo naše trupe kući”, napisao je o.

Sjednjene Države sa talibanima mjesecima pregovaraju o mirovnom sporazumu. Ukoliko bude potpisan doveo bi do povlačenja velikog broja stranih vojnika iz Avganistana. Zauzvrat, od pobunjeničkih snaga traže se bezbjednosne garancije i učešće u mirovnim pregovorima svih uključenih strana u Avganistanu kojim bi bila okončana neprijateljstva u toj zemlji.

Provincija Nangahar na granici sa Pakistanom, kao i nekoliko okolnih područja, uporišta su talibanskih snaga i militanata povezanih sa snagama takozvane Islamske države Iraka i Levanta.

U Avganistanu se trenutno nalazi 13.000 američkih vojnika. Dio američkih snaga obavlja protiv-terorističke akcije dok je ostatak uključen u misiju koju predvodi NATO – čija je svrha obuka avganistanskih bezbjednosnih snaga koje se bore protiv talibana.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG