Linkovi

SAD: Potrošačka inflacija u junu smanjena na 3,0%.


Radnja u Rosemontu, Illinois, 25. juna 2024.
Radnja u Rosemontu, Illinois, 25. juna 2024.

Američka inflacija je opala u junu kako su analitičari očekivali, pokazali su vladini podaci u četvrtak, što je ohrabrujući razvoj za predsjednika Joea Bidena dok se bori da stekne povjerenje u svoje ekonomske rezultate u kandidaturi za reizbor.

Indeks potrošačkih cijena (CPI) porastao je prošlog mjeseca za 3,0 posto u odnosu na prošlu godinu, saopštilo je Ministarstvo rada, jer je pad cijena plina više nego nadoknadio troškove stanovanja.

Mjera kojom se uklanjaju nestabilne cijene hrane i energije zabilježila je najmanji godišnji rast od 2021.

Najveća svjetska ekonomija je na neravnom putu obuzdavanja inflacije, koja je sredinom 2022. porasla na nevjerovatnih 9,1 posto.

To je nagnalo centralnu banku da brzo poveća kamatne stope u nadi da će ublažiti potražnju i smanjiti rast cijena.

Predsjedavajući Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je poslanicima ove sedmice da je inflacija od tada pokazala "skromni" napredak.

U junu je ukupni CPI opao za 0,1 posto na mjesečnom nivou, prvi put od 2020. godine, pokazao je najnoviji izvještaj Ministarstva rada.

"Osnovni" indeks potrošačkih cijena, isključujući nestabilne segmente hrane i energije, dostigao je 3,3 posto na godišnjoj razini, što je najmanji skok od aprila 2021.

Najnoviji izvještaj o indeksu potrošačkih cijena dodaje niz ohrabrujućih podataka koji bi zvaničnicima mogli dati povjerenje da se inflacija spušta na cilj od dva posto.

To bi im, zauzvrat, omogućilo da počnu da smanjuju decenijama visoke kamate.

XS
SM
MD
LG