Linkovi

Najbogatiji Amerikanci godišnje utaje 175 milijardi dolara poreza


Centrala Poreske uprave SAD u Washingtonu
Centrala Poreske uprave SAD u Washingtonu

Bidenova administracija planira da najveće investicije u infrastrukturu finansira iz povećanja poreza za najbogatije i velike kompanije.

Novo istraživanje je pokazalo da najbogatiji Amerikanci godišnje izbjegnu da plate 175 milijardi dolara poreza, a neki stručnjaci upozoravaju da bi povećanje poreza vodilo ka još većoj utaji.

Nije tajna da u SAD postoje različite rupe u poreskim zakonima, ali novo istraživanje koje su sproveli Poreska uprava (IRS) i Nacionalni biro za ekonomska istraživanja pokazalo je da 1 odsto najbogatijih umanjuje svoje prihode za 20 odsto i tako plaća manji porez.

"Postoji sofisticirana metoda izbjegavanja plaćanja poreza kod najbogatijih koja se ne može lako utvrditi rutinskom provjerom poreskih dugovanja", kaže jedan od autora studije, Danijel Rek iz Londonske škole ekonomije.

Najčešće se novac krije na offshore računima ili se profiti umanjuju tako da se oporezuju kao uobičajeni, a ne ekstremno veliki.

Ključni razlog za ovakvu utaju poreza je to što se u Poresku upravu godinama nije ulagalo dovoljno novca, pa je i broj istraga o plaćanju poreza smanjen, posebno kada je riječ o pojedincima koji mnogo zarađuju i čije su poreske prijave kompleksne za obradu.

Postoje i brojne sive zone koje bogati koriste kako bi platili manje, a posebno se zloupotrebljavaju poreske olakšice. Rek kaže da je te zloupotrebe teško dokazati pred sudom i da su to višegodišnji procesi za koje Poreska uprava nema dovoljno sredstava.

Studija o poreskoj utaji objavljena je u trenutku kada Kongres počinje raspravu o Bidenovom prijedlogu da se povećaju porezi za bogate.

Predsjednik SAD je u kampanji obećao povećanje poreza za najbogatije, odnosno za one koji zarađuju više od 400.000 dolara godišnje. Takođe je najavio da će povećati poreze na dobit za korporacije na 28 odsto sa sadašnjih 21 odsto.

Procjenjuje se da bi se u budžet u narednih deset godina slilo 3,3 hiljade milijardi dolara.

Skot A. Hodž iz konzervativnog tink-tenka Poreska fondacija, kaže da bogati Amerikanci danas plaćaju najveći porez od 1980.

"Prema podacima Poreske uprave za 2018, jedan odsto najbogatijih platio je 616 milijardi dolara poreza na prihode. I to je 40 odsto od ukupnog poreza na prihode, što je najveća cifra od 1980. i najveći udio u poreskom teretu kada se uporedi sa 90 odsto ostalih poreskih obveznika"​.

"Prestanite da kukate"

Na pretresu u Senatu o povećanju poreza govorila je i Ebigejl Dizni, čiji je deda Roj Dozni učestvovao u osnivanju Dizni kompanije, koja se takođe zalaže za to da najbogatiji Amerikanci treba da plate veći porez.

"Ja sam rođena u jednoj od najpoznatijih porodica na svijetu, koja je iz siromaštva stigla do neviđenog bogatstva za dvije generacije".

Ona smatra da ekstremno bogati treba da podnesu i najveći teret.

"Suština je da bogati imaju veći udio. Moraju da prestanu da kukaju i shvate da porezi nisu kazna, već odgovornost".

Tim ekonomista je 2011. objavio rezultate analize koji su pokazali da povećanje poreza za bogate može da vodi većoj utaji, ali Danijel Rek odbacuje takve navode kao pojednostavljene.

"Mislim da je najbolje i povećati poreze i pojačati kontrolu. I treće, da se zatvore brojni kanali koji omogućavaju izbjegavanje plaćanja poreza".

To će biti najveći izazov za Bidenovu administraciju.

XS
SM
MD
LG