Linkovi

SAD ponovo puštaju milione barela nafte iz rezervi


Predsjednik SAD Joe Biden
Predsjednik SAD Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden objaviće u srijedu da će iz strateških rezervi biti pušteno 15 miliona barela nafte, što je dio odgovora na nedavnu odluku organizacije OPEC plus da značajno smanji proizvodnju.

Biden, kako se očekuje, također će najaviti da je moguće da će tokom zime iz rezerve biti puštena dodatna količina, dok administracija pokušava da se izbori sa visokim cijenama goriva uoči izbora za Kongres u novembru.

Biden je u martu odobrio da se iz rezervi oslobodi 180 miliona barela, što je prvobitno trebalo da se dogodi tokom perioda od 6 mjeseci. Nivo strateških rezervi je zbog toga na najnižem nivou od 1984. godine, sa oko 400 miliona barela nafte.

Zvaničnici administracije nisu precizirali koju količinu nafte je predsjednik spreman da oslobodi iz rezervi, niti koliko želi da poveća domaću proizvodnju da bi okončao upotrebu tog energenta iz rezervi.

Biden će također najaviti da će američka vlada popuniti strateške rezerve kada cijene nafte budu od 67 do 72 dolara po barelu, ili niže, što će, kako tvrde zvaničnici administracije, povećati domaću proizvodnju garantovanjem osnovnog nivoa potražnje. Očekuje se da američki predsjednik ponovo kritikuje naftne kompanije zbog velikog profita.

Odluka OPEC-a da proizvodnju nafte smanji za 2 miliona barela dnevno - što je 2 odsto globalnih zaliha - navela je Bijelu kuću da optuži Saudijsku Arabiju da podržava ruskog predsjednika Vladimira Putina, i da najavi da će biti posljedica zbog odluke da se smanji proizvodnja da bi se povećale cijene na tržištu.

Prema podacima Uprave za informacije o energetici, 15 miliona barela nafte - koliko će biti pušteno iz strateških rezervi - ne pokriva ni jedan pun dan upotrebe tog energenta u SAD.

Biden se i dalje suočava sa političkim problemima zbog cijena goriva, čiji je prosjek 3.87 dolara po galonu (oko 3,8 litara). To je manji pad u odnosu na proteklu nedjelju, ali je rast u odnosu na period prije mjesec dana. Zbog nedavnog povećanja cijena na pumpama, zastao je i zamah koji su Biden i demokrate imali uoči izbora u novembru.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG