Linkovi

SAD: Policijski robot-pas više puta pogođen u akciji, zaslužan za izbjegavanje potencijalnog krvoprolića


Oštećenja od metaka na policijskom robotu
Oštećenja od metaka na policijskom robotu

Državna policija u Massachusettsu zahvaljuje robotskom psu što je pomogao spriječiti tragediju u kojoj je bila osoba zabarikadirana u kući.

Robotski pas po imenu Roscoe bio je dio Odreda za deminiranje Državne policije Masačusetsa i raspoređen je 6. marta u kuću u Barnstableu nakon što je na policiju pucano. Policija je poslala još dva robota koji se često koriste za uklanjanje bombi u kuću kako bi pronašli osumnjičenog.

Daljinski kontrolisan od strane policajaca, prvo je provjerio dva glavna sprata prije nego što je pronašao nekoga u podrumu. Osoba, naoružana puškom, dva puta je prevrnula robotskog psa prije nego što je pucala u njega tri puta i onemogućila mu komunikaciju.

Osoba je zatim pucala na jednog od drugih robota i otvoreni bazen prije nego što je policija upotrijebila suzavac i uhapsila je.

"Incident je pružio oštar primjer prednosti mobilnih platformi koje su sposobne da otvore vrata i uspinju se stepenicama u taktičkim misijama koje uključuju naoružane osumnjičene", navodi se u saopćenju državne policije.

Pored obezbjeđivanja kritično važnog čišćenja prostorija i mogućnosti svijesti o situaciji, umetanje Roscoea u sumnjivu rezidenciju spriječilo je potrebu, u toj fazi reagovanja, da se ubace ljudski operateri, i možda je spriječilo policajca da bude uključen u razmjenu pucnjave.

Boston Dynamic Spot Robot
Boston Dynamic Spot Robot

Boston Dynamics, kompanija koja je napravila robotskog psa poznatog kao SPOT robot, navela je u saopćenju da je to prvi put da je jedan od njih upucan.

"Drago nam je što je jedina žrtva tog dana naš robot", rekli su iz kompanije. “To je sjajan primjer kako se mobilni roboti poput Spota mogu koristiti za spašavanje života.

Vlasti nisu identifikovale napadača niti su saopštile sa kojim optužbama se suočava.

Robotski pas je poslan u Boston Dynamics da mu uklone metke. Ostat će kompaniji, a nova jedinica će biti poslata državnoj policiji.

XS
SM
MD
LG