Linkovi

SAD pokušavaju odvratiti Izrael od kopnenog napada na Rafah


Posljedice izraelskog zračnog napada na Rafah 29. marta 2024.
Posljedice izraelskog zračnog napada na Rafah 29. marta 2024.

Američki i izraelski zvaničnici u ponedjeljak vode virtuelne razgovore o izraelskom planu za kopnenu invaziju na Rafah u južnoj Gazi kako bi se iskorijenilo više boraca Hamasa, potencijalnom napadu kojem se SAD protive iz straha da bi ugrozio više od 1,3 miliona Palestinaca koji se tamo skrivaju.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u nedjelju da "nema pobjede bez ulaska u Rafah i nema pobjede bez eliminacije tamošnjih bataljona Hamasa". Netanyahu je odobrio vojni operativni plan za napad.

Ali američki zvaničnici, predvođeni nacionalnim savjetnikom Bijele kuće Jakeom Sullivanom, nastoje uvjeriti izraelske zvaničnike da postoje drugi načini neutraliziranja Hamasa u Rafahu bez kopnene invazije.

Većini Palestinaca koji su se sklonili u tom području izraelska je vojska naredila da se tamo presele kako bi izbjegli sukobe u sjevernoj Gazi u prvim sedmicama šestomjesečnog sukoba.

Izrael je rekao da će zaštititi Palestince od novog rata u Rafahu, koji se nalazi sjeverno od granice Gaze i Egipta, ali nije dao javne naznake kamo će ih premjestiti.

Veći dio Gaze ostao je u ruševinama zbog izraelske ofanzive s ciljem poraza terorističke grupe Hamas. Mnogi Palestinci koji su se sklonili u Rafah doputovali su tamo iz drugih dijelova Gaze u potrazi za sigurnošću.

Neke informacije dolaze od AP-a i Reutersa.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG