Linkovi

SAD podigle optužnicu protiv hakera iz Ukrajine i Rusije


Russian Yevgeniy Polyanin, wanted by the FBI, is displayed on monitors as Attorney General Merrick Garland accompanied by Deputy Attorney General Lisa Monaco and FBI Director Christopher Wray speaks at a news conference at the Justice Department in Washin
Russian Yevgeniy Polyanin, wanted by the FBI, is displayed on monitors as Attorney General Merrick Garland accompanied by Deputy Attorney General Lisa Monaco and FBI Director Christopher Wray speaks at a news conference at the Justice Department in Washin

Američki Sekretarijat za pravosuđe podigao je optužnicu protiv ukrajinskog i ruskog državljanina zbog sajber napada na jednu američku kompaniju u julu. Zvaničnici sekretarijata saopštili su na konferenciji za novinare 8. novembra da su Sjedinjene Države povratile više od šest miliona dolara isplaćenih hakerima.

Jaroslav Vasinski, Ukrajinac uhapšen prošlog meseca u Poljskoj, optužen je za aktiviranje rensomvera (softvera koji krade podatke, kako bi se potom mogla tražiti odšteta) poznatog kao Revil, korištenog za hakerske napade koji su američke kompanije koštali milione dolara, navodi se u optužnici podnijetoj okružnom sudu u Teksasu.

Vasinski je, prema detaljima optužnice, izveo napad tokom prazničnog vikenda 4. jula na softversku kompaniju Kaseja, sa sjedištem na Floridi, koji je pogodio do 1.500 firmi širom svijeta.

Vasinski i Rus Jevgenij Polijanin, još jedan navodni haker iz grupe Revil, između ostalog su optuženi za zavjeru za prevaru i pranje novca.

Sekretarijat za finansije takođe je saopštio da su dvojici hakera uvedene sankcije zbog uloge u sajber napadima u SAD, kao i virtuelnoj mjenjačnici "Čateks" zbog posredovanja u finansijskim transakcijama osoba umiješanih u rensomver napade.

Sekretarijat je naveo da je 200 miliona dolara otkupa isplaćeno u bitkoinu i moneru. Američke vlasti zatražile su od Poljske da izruči Vasinskog, dok je Polijanin u bekstvu.

U američkoj optužnici protiv ukrajinskog hakera navodi se da su on i njegovi saradnici počeli da aktiviraju softver za hakovanje u aprilu 2019. godine, i da su ga redovno usavršavali. Ukrajinac je optužen i za pranje novca dobijenog za otkup.

Europol je prethodno saopštio da su rumunske vlasti uhapsile dvojicu osumnjičenih za sajber napade aktiviranjem rensomvera Revil. Od februara, uhapšene su još tri osobe povezane sa Revilom, dodao je Europol.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG