Linkovi

SAD planiraju nove udare na Bliskom istoku protiv skupina koje podržava Iran


Projektil Tomahawk za kopneni napad (TLAM) lansiran je s razarača s vođenim projektilima klase Arleigh Burke USS Gravely američke mornarice na ono što američka vojska opisuje kao vojne ciljeve Hura u Jemenu, 3. veljače 2024.
Projektil Tomahawk za kopneni napad (TLAM) lansiran je s razarača s vođenim projektilima klase Arleigh Burke USS Gravely američke mornarice na ono što američka vojska opisuje kao vojne ciljeve Hura u Jemenu, 3. veljače 2024.

Sjedinjene Države planiraju poduzeti daljnje udare nakon što su grupe koje podržava Iran prošlog vikenda ubile tri američka vojnika, rekao je u nedjelju savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

"Namjeravamo poduzeti dodatne udare i dodatne akcije kako bismo nastavili slati jasnu poruku da će Sjedinjene Države odgovoriti kada naše snage budu napadnute, kada naši ljudi budu ubijeni", rekao je za NBC-jev program "Meet the Press".

Sjedinjene Države i Britanija pokrenule su napade na 36 ciljeva Huta u Jemenu u subotu, drugog dana velikih američkih operacija protiv grupa povezanih s Iranom nakon smrtonosnog napada u kojem su prošlog vikenda ubijena tri američka vojnika u Jordanu.

Udari od subote bili su usmjereni na 13 mjesta u Jemenu koje su Huti koristili za napad na brodove u Crvenom moru, rekao je Pentagon, dan nakon što su SAD izvele prvi val osvetničkih napada na više od 85 ciljeva u Iraku i Siriji povezanih s iranskom Islamskom revolucionarnom gardom i povezanim grupama.

Ovo su najnoviji udari u sukobu koji se proširio na Bliski istok od 7. oktobra, kada je palestinska militantna grupa Hamas napala Izrael iz pojasa Gaze, a što je uvuklo grupe koje podržava Teheran u napade na američke i izraelske ciljeve na nekoliko frontova.

"Ono što se dogodilo u petak bio je početak, a ne kraj našeg odgovora", rekao je Sullivan za CBS-ov program "Face the Nation".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG