Linkovi

Istraživanje: Četvrtina američkih građana ne očekuje da će se penzionisati


Dnevni troškovi, izdaci za stanovanje - poput stanarine i hipoteke, prednjače u razlozima zbog kojih građani nisu u mogućnost da uštede za penziju. (Foto: AP/Charlie Riedel)
Dnevni troškovi, izdaci za stanovanje - poput stanarine i hipoteke, prednjače u razlozima zbog kojih građani nisu u mogućnost da uštede za penziju. (Foto: AP/Charlie Riedel)

Gotovo četvrtina američkih građana starijih od pedeset godina očekuje da se nikada neće penzionisati, dok njih 70 odsto smatra da cijene rastu brže od njihovih prihoda, pokazalo je istraživanje AARP - Američkog udruženja penzionera.

Prema istim podacima, svaki četvrti građanin ne raspolaže ušteđevinom za penziju što, izvještava agencija AP, ukazuje na zabrinutosti dijela populacije o nemogućnosti da spoji kraj s krajem - uprkos tvrdnjama stručnjaka da se američka ekonomija oporavlja poslije dvije uzastopne godine rekordne inflacije.

Dnevni troškovi, izdaci za stanovanje - poput stanarine i hipoteke, prednjače u razlozima zbog kojih građani nisu u mogućnost da uštede za penziju.

To je realnost u kojoj predsjednik iz redova demokrata, Joe Biden, i njegov republikanski rival Donald Trump, nastoje da pridobiju podršku starijih sugrađana - uoči novembrskih izbora.

Studija koja je zasnovana na anketiranju više od 8.000 ljudi u saradnji sa nevladinim Centrom za istraživanje javnog mnijenja (NORC), ukazuje da jedna trećina starijih građana ima više od 10.000 dolara duga na kreditnim karticama.

Njih 12 odsto dužnost je 20.000 dolara ili čak više od te novčane sume. Uz to, 37 procenata zabrinuto je za plaćanje osnovnih životnih troškova poput hrane i stanovanja.

Previše građana nema pristup štednji za penziju a to, uz više cene, građanima otežava da odluče kada će se penzionisati. Svakodnevni troškovi su i dalje glavna prepreka za penzionu štednju. Neki od starijih građana kažu da ne očekuju da će se penzionisati”, kaže Indira Venkatesvaren - predstavnica AARP-a.

Procenat građana starijih od 50 godina koji smatraju da se neće penzionisati u konstantnom je porastu. U januaru 2022. iznosio je 23 odsto, a u julu iste godine 24 posto, prema studiji koja se sprovodi dva puta godišnje.

Uočili smo da stariji radnici ostaju nastavljaju da budu radna snaga”, izjavio je David John, viši savjetnik za stratešku politiku na Institutu javnih politika Američkog udruženja penzionera. Ocijenio je da je delimični uzrok tome - činjenica što ne raspolažu dovoljnom svotom novca za penzionisanje.

To je problem i vjerovatno će se nastaviti kako vreme bude prolazilo”, smatra Džon.

Na kongresnim izborima 2022. građani stariji od 65 godina činili su 30,4% ukupnog broja birača, dok su generacija Z i milenijalci iznosili 11,7%.

Biden je nastojao da se starijoj grupi birača približi učestalo promovišući gornju granicu cijene insulina u iznosu od 35 dolara za one koji koriste federalno zdravstveno osiguranje Medicare. Takođe, govorio je i o mogućnostima da Medicare direktno pregovara sa proizvođačima o cijenama lijekova koji se preuzmaju na recept.

Sa druge strane, Donald Trump je u nedavnom intervjuu za CNBC rekao da će biti spreman za razgovore o smanjenju cijene socijalnog osiguranja i Medicarea.

Caroline Lewit predstavnica za medije njegove kampanje izjavila je da će Trump, kako se izrazila, snažno nastaviti da štiti socijalno osiguranje i Medicare u svom drugom mandatu.

Takođe, jedno od pitanja koje će uticati na mogućnosti američkih građana da se penzionišu finansijska solventnost sistema zdravstvenog osigiranja i Medicarea.

U posjlednjem godišnjem izvještaju povjerenika tih programa navodi se da bi moglo ponestati novca za isplatu punih nadoknada milionima starijih građana.

Medicare, zdravstveno osiguranje koje finansira američka vlada čime pokriva 65 miliona starijih i osoba sa invaliditetom - neće moći da plati pune beneficije za bolničko liječenje i boravak u domovima za stare do 2031. godine, navedeno je u izvještaju.

Ukazano je i da dvije godine nakon toga - socijalno osiguranje neće imati dovoljno sredstava da isplati pune iznose svojim korisnicima.

Zaključci ankete (AP) i NORC-a iz 2023. pokazali su da se većina odraslih u Sjedinjenim Državama protivi smanjenju izdvajanja za Medicare ili socijalno osiguranje. Takođe, većina podržava oporezivanje najbogatijih - kako bi Medicare nastavio da funkcioniše na dosadašnji način.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG