Linkovi

SAD pale prema globalnom antikorupcijskom indeksu


Corruption Perceptions Index 2018
Corruption Perceptions Index 2018

Globalni posmatrači borbe protiv korupcije saopštili su da su Sjedinjene Države pale za četiri mjesta na listi džava koje se bore protiv korupcije i da po prvi put više nisu među 20 najboljih zemalja po tom pitanju.

Vršiteljica dužnosti predstavništa Transparency International za SAD Zoe Reiter nazvala je pad u indeksu percepcije korupcije u 2018. (CPI) znakom za uzbunu.

Ona je rekla da to dolazi u trenutku kada SAD doživljava "prijetnje po svoj sistem provjera i balansa" i "eroziju etičkih normi na najvišim nivoima vlasti".

"Ukoliko se ovaj trend nastavi, to bi ukazivalo na ozbiljan problem korupcije u zemlji koja je u toj temi globalno preuzimala vodstvo", rekla je Reiter.

Sjedinjene Države zabilježile su 71 poen u indeksu percepcije, nakon prošlogodišnjih 75.

"U mišljenjima eksperata koje bilježi CPI, dijeli se duboka zabrinutost zbog korupcije u vladi, što je zabilježeno u Americi u sklopi našeg istraživanja 2017. I eksperti, i javnost, vjeruju da će se situacija pogoršati", rekla je Reiter.

Transparency International koristi nekoliko kriterijuma za mjerenje koliko se zemlje dobro bore protiv korupcije, uključujući i kontrolu i balans političke moći, kontrolu konflikta interesa i privatnog uticaja na vlast, kao i gušenje izbora.

U indeksu za 2018., 180 posmatrano je 180 zemalja. Danska i Novi Zeland su na vrhu list, dok su Somalija, Sirija i Južni Sudan na dnu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG