Linkovi

SAD: Pad drona koji su izazvali ruski avioni "drsko kršenje međunarodnog prava"


Ruski borbeni avioni Suhoj Su-27 tokom vježbe u Rusiji 2015. godine
Ruski borbeni avioni Suhoj Su-27 tokom vježbe u Rusiji 2015. godine

Izviđački dron američke vojske MQ-9 "Reaper" srušio se u Crno more nakon što ga je presreo ruski lovac i udario mu u propeler, saopšteno je u utorak iz američke vojske koja je incident osudila kao "bezobziran", dok je iz State Departmenta ocijenjeno da je reč o "drskom kršenju međunarodnog prava".

Rusija insistira da njeni avioni nisu udarili američki dron, već da se on srušio tokom susreta sa ruskim lovcem koji ga je presreo iznad Krima.

Ovaj incident je dodatno doprinio već visokim tenzijama između Vašingtona i Moskve i prvi je put od Hladnog rata da je ruski borbeni avion oborio neku američku letjelicu.

Prema navodima vojske SAD, dva ruska aviona presrela su američki dron, a jedan od njih se sudario sa njim. Nekoliko puta prije sudara, ruski lovci izbacili su gorivo na dron i letjeli ispred njega na nebezbjedan način, navodi se u saopštenju američke vojske.

"Naša letjelica MQ-9 izvodila je rutinske operacije u međunarodnom vazdušnom prostoru kada ju je presreo i udario ruski avion, što je rezultiralo padom i potpunim gubitkom MQ-9", saopštio je general američkih vazduhoplovnih snaga Džejms Heker, koji je zadužen za američke snage u regionu.

Takođe je dodao da se ruski lovac Su-27 takođe zamalo srušio u incidentu.

"Ovaj nebezbjedan i neprofesionalan potez Rusa gotovo je izazvao pad obje letjelice", poručio je general Heker i ocijenio da je incident dio "obrasca opasnih poteza ruskih pilota blizu aviona SAD i njihovih saveznika u međunarodnom vazdušnom prostoru".

Iz Pentagona je saopšteno da je američka vojska bila primorana da sruši dron u Crno more zbog pričinjene štete, te da je u incidentu vjerovatno oštećena i ruska letjelica.

Rusija negira američke navode.

Iz ruskog ministarstva odbrane saopšteno je da je američki dron letio iznad Crnog mora u pravcu ruske granice sa isključenim predajnikom, da su ruski lovci bili u vazduhu da bi identifikovali "uljeza", ali da nisu koristili oružje i nisu došli u konakt sa bespilotnom letjelicom, i da su se bezbjedno vratili u bazu.

Takođe je navedeno da je američki dron nekontrolisano letio, izgubio na visini i pao u more zbog naglog manevra, prenose ruski državni mediji.

O incidentu je utorak obaviješten i predsjednik Džo Bajden, saopštio je portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džon Kirbi.

Uz podsjećanje da je bilo sličnih presretanja, Kirbi je ocijenio da je ovo bilo "nebezbjedno i neprofesionalno" i da je izazvalo pad američke letjelice.

"Zbog toga je jedinstveno u tom pogledu", rekao je Kirbi i naglasio da incident neće spriječiti SAD na nastave misiju u regionu.

"Ako je poruka da žele da nas spriječe ili ubijede da ne letimo i djelujemo u međunarodnom vazdušnom prostoru, iznad Crnog mora, onda ta poruka neće biti uspješna...Nastavićemo da letimo i djelujemo u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad međunarodnih voda", poručio je Kirbi.

Iz State Departmenta je saopšteno da je ruski ambasador SAD pozvan na razgovor zbog incidenta te da je i američki ambasador u Rusiji prenio snažnu poruku ruskom ministarstvu spoljnih poslova.

Portparol State Departmenta Ned Prajs ocijenio je da je incident "bezobzirno kršenje međunarodnog prava".

U Briselu, viši vojni komandant NATO-a general Kristofer Kavoli obavijestio je saveznike o incidentu, prenosi agencija Reuters pozivajući se na neimenovanog zvaničnika alijanse.

Komandant američkih marinaca, general Dejvid Berger, rekao je da ga ovakvi sudari najviše brinu, i u Evropi i na Pacifiku.

"Najviše me tamo i na Pacifiku brine agresivni ruski ili kineski pilot ili kapetan broda, ili se nešto previše približi i ne shvate gdje su i izazovu sudar", rekao je Berger u odgovoru na pitanja na jednom skupu u Vašingtonu.

Ovo je prvi takav incident od početka ruske invazije na Ukrajinu prije više od godinu dana. Sjedinjene Države nemaju ratne brodove u Crnom moru, ali imaju rutinske izviđačke letove u tom području.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG