Linkovi

Oluje u SAD: Hladnoća, nestanci struje i saobraćajne nesreće


Zimsko vrijeme u SAD
Zimsko vrijeme u SAD

Obilna kiša i grad veličine novčića pali su u nedjelju u južnoj Kaliforniji, a Nacionalna meteorološka služba predvidjela munje i udare vjetra od 97 km/h u planinskom području ranije tokom dana.

Oluja u Kaliforniji kretala se južno od Sijera Nevade, gdje je na područja oko jezera Tahoe palo oko 30 cm novog snijega, a Mammoth Mountain je do nedjelje ujutro prijavio visinu snijega od 45 cm. Dan ranije, odmaralište je bilo prinuđeno da zatvori nekoliko žičara nakon što je zabilježen nalet vjetra od 147 km na sat.

Jedna 35-godišnja žena spašena je nakon što je odnešena u olujom nabujalu rijeku Los Angeles, saopštila je vatrogasna služba LA-a. Ona je avionom prebačena u bolnicu sa lakšim povredama i hipotermijom, saopštilo je odeljenje.

Nacionalna meteorološka služba također je upozorila na, kako se naziva, značajnu zimsku oluju nad centralnim regijama zemlje do ponedjeljka.

"Zimska oluja će biti snažnog uticaja i širok sistem koji će proizvoditi jak snijeg i jak vjetar koji će se zadržati u dijelovima sjevernih ravnica i Gornjeg srednjeg zapada", navodi agencija u online objavi.

Postoji više od 70% šansi da se snijeg od najmanje 20 centimetara kreće od centralne Južne Dakote do sjeveroistočne Minesote i sjeverozapadnog Wisconsina, izvijestila je meteorološka služba.

Policija širom sjeveroistoka prijavila je stotine saobraćajnih nesreća dok su automobili izlijetali sa zaleđenih puteva. U Vašingtonu, Baltimoru, Filadelfiji i Bostonu takođe su padale jake kiše i zabilježene poplave,

Hiljade ljudi širom Nove Engleske provele su nedelju u iskopavanju nakon velike oluje koja je tokom vikenda bacila više od 0,6 metara snijega u nekim oblastima, što je izazvalo više saobraćajnih nesreća, srušilo dalekovode i drveće i ostavilo stotine hiljada u mraku, neke možda danima, u Vermontu, New Hampshireu i većem dijelu Mainea.

U mnogim područjima sjeveroistoka snijega je bilo od 20 do 30 centimetara, a neki od najviših premašili su 76 centimetara u južnom centralnom Vermontu, rekao je Zack Taylor, meteorolog za National Weather Servis.

Dakle, sveukupno gledano, bila je to prilično značajna zimska oluja i za neka područja to je bio jedan od najviših snijegova koji su vidjeli cijele zime, s jednom olujom,“ rekao je Taylor.

Central Maine Power, najveća državna kompanija, saopćila je da su ekipe u nedjelju počele raščišćavati štetu i popravljati oborene vodove, ali kompanija predviđa višednevne napore u područjima koja su najteže pogođena olujom. Do kasno u nedjelju, oko 170.000 kupaca bilo je bez struje u Maineu.

"Šteta na drveću, stubovima i žicama bila je značajna tokom noći u subotu, a naši procjenitelji danas bilježe štetu kako bismo mogli početi vraćati struju našim kupcima što je brže i sigurnije moguće", rekao je glasnogovornik Central Maine Power Jon Breed.

U Portlandu, u državi Maine, gradske vlasti otvorile su centar za zagrijavanje u East End Community School za stanovnike bez struje kojima je potrebno toplo mjesto za posjetu, punjenje elektronike ili spavanje preko noći od nedjelje uveče do ponedjeljka ujutro.

Još 54.000 kupaca bilo je bez struje u New Hampshireu. Ministarstvo sigurnosti New Hampshirea objavilo je u nedjelju da je aktiviralo operativni centar za hitne slučajeve kako bi pomogao lokalnim zajednicama u čišćenju od oluje, uključujući i one sa značajnim nestankom struje.

U New Yorku je više od 57.000 kupaca bilo bez struje kasno u nedjelju, u odnosu na više od 90.000 ranije u toku dana. Područja sjeverno od New Yorka bila su među najteže pogođenim, prema online kartama National Grid i PowerOutage.us , web stranice za praćenje nestanka struje.

U New Yorku, poplave su uzdrmale podzemnu željeznicu, zatvorile dio ulice Cross Island Parkway i zarobile vozače na poplavljenim cestama kroz Central Park, gdje je palo više od 9 centimetara kiše. Na Petoj aveniji, ogromno drvo palo je na nekoliko automobila, što je dovelo do zatvaranja puta.

U Lodiju, New Jersey, poplave iz rijeke Saddle poplavile su obližnje puteve.

Kombinacija susnježice, kiše koja se smrzava i jakog mokrog snijega koji su rušili drveće i dalekovode također je kriva za stotine odgođenih i otkazanih letova na aerodromima u okolini.

Ljubitelji hladnog vremena, uključujući i skijaše, uživali su u snijegu od obale do obale.

Kevin Bell, potpredsjednik marketinga za Loon Mountain u White Mountains New Hampshirea, rekao je da što više snijega bude u Novoj Engleskoj, to je bolje za skijališta koja rade u kasnoj sezoni.

Taylor je rekao da se još jedna značajna zimska oluja razvija na zapadu i da će se nastaviti do ponedjeljka u većem dijelu Stjenovitih planina, ravnica i gornjeg srednjeg zapada. Nacionalna meteorološka služba upozorila je na jak snijeg i mećave za sjeverne ravnice i Gornji srednji zapad koji će trajati do utorka.

Očekuje se da će taj sistem donijeti velike snježne padavine u dijelovima Wisconsina, Minnesote, većeg dijela Dakota, pa čak i dolje u Nebrasku i zapadnom Kanzasu s potencijalom od 20 do 30 cm snijega, s većim količinama u istočnim Dakotama i dijelovima centralne Minnesote. , rekao je Taylor.

Gledamo na prilično snažno područje niskog pritiska koje će se večeras razviti širom Kanzasa, a zatim će se brzo podići prema gornjem srednjem zapadu kasno od ponedjeljka do ranog utorka,” rekao je.

Upozorenje o zimskom vremenu također je izdato do nedjelje uveče za dijelove sjeverne Arizone, Grand Canyona i Flagstaffa do granice sa Novim Meksikom s mogućim snijegom do 15 centimetara na gornjim nadmorskim visinama i udarima vjetra do 64 km/h.

Nestabilno vrijeme sa dodatnom kišom i snježnim pljuskovima prognozirano je za područje Flagstaffa, Arizona, u ponedjeljak i utorak, uz još jedan olujni sistem koji bi se mogao kretati u sjevernu Arizonu sljedećeg vikenda.

XS
SM
MD
LG