Linkovi

SAD: Jake oluje u Tenesiju, šest osoba poginulo


Automobil je zatrpan pod ruševinama u glavnoj ulici nakon što je tornado pogodio Hendersonville
Automobil je zatrpan pod ruševinama u glavnoj ulici nakon što je tornado pogodio Hendersonville

U jakoj oluji koja je u subotu zahvatila južnu američku državu Tenesi poginulo je šest osoba, a više od 20 povrijeđenih prebačeno je u bolnice, a domovi i poslovni prostori oštećeni su u mnogim gradovima.

Troje ljudi, među kojima i jedno dijete, poginulo je kada je tornado pogodio okrug Montgomeri sjeverno od Nešvila blizu granične linije sa saveznom državom Kentaki, objavili su lokalni zvaničnici.

Za sada se ne znaju detalji za još tri poginule osobe.

Operativni centar za hitne slučajeve Nešvila objavio je putem društvenih mreža da su tri osobe poginule u jakoj oluji u kvartu blizu centra grada, a da je još 23 primljeno u bolnice u okrugu Montgomeri zbog povreda.

U snimcima koje je objavila vatrogasna služba Klarksvila putem društvenih mreža vide se oštećene kuće i krhotine razbacane po dvorištima, prevrnut traktor sa prikolicom na autoputu i oštećenja na zidovima zgrada.

"Ovo su strašne vijesti. Grad je uz porodice koje su izgubile voljene, tu smo da im pomognemo", naveo je gradonačelnik Klarksvila, Džo Pits.

Iz kancelarije šerifa okruga Montgomeri navodi se da je tornado pogodio tu oblast u subotu oko 14.00 sati. Otvoreno je sklonište za ljude čiji su domovi oštećeni u lokalnoj školi.

Gradonačelnik Pits je rekao da je načinjena velika šteta i pozvao mještane da ostanu u svojim kućama ako mogu, a one kojima je potrebna pomoć da pozovu i ona će im odmah biti upućena.

Nacionalna meteorološka služba izdala je više upozorenja za tornado u Tenesiju i navela da planira da nadzire oblast u saveznoj državi Kentaki gdje je izgleda udario tornado.

Više od 80.000 domaćinstva ostalo je u subotu bez struje u Tenesiju.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG