Linkovi

Svjetski rekord odbojkašica u Nebraski - najveća posjeta na ženskom sportskom događaju ikad


Odbojkaški meč na Memorijalnom stadionu u Lincolnu pred više od 92 hiljade gladalaca. (Foto: AP/Eric Olson)
Odbojkaški meč na Memorijalnom stadionu u Lincolnu pred više od 92 hiljade gladalaca. (Foto: AP/Eric Olson)

Univerzitet Nebraska srušio je svjetski rekord kada se radi o najvećoj posjeti na jednom ženskom sportskom događaju, pošto je Memorijalni stadion u Lincolnu - na kojem igraju fudbaleri tog univerziteta - u srijedu uveče ispunilo 92.003 ljubitelja odbojke.

Cornhuskersi, jedan od najslavnijih NCAA timova u ženskoj odbojci, lako su - u tri ubjedljiva seta - pobijedili državnog rivala iz Omahe, ali je sam ishod meča bio u drugom planu.

Pretposljednji dan augusta u potpunosti je bio posvećen odbojci, sportu koji je nevjerovatno popularan u ovoj američkoj saveznoj državi sa manje od dva miliona stranovnika.

Prethodni rekord zabilježen je na fudbalskoj utakmici Lige šampiona, kada je prošle godine Barcelona pobijedila Real Madrid na svom Camp Nou stadionu pred 91.648 gledalaca. Američki rekord je 90.185, a stajao je od 1999. kada je ženska fudbalska reprezentacija SAD u finalu Svjetskog prvenstva pobedila Kinu, u Pasadeni, u Kaliforniji.

Memorijalni stadion u Lincolnu ima kapacitet od 85.000 za fudbalske utakmice, ali su za ovu priliku postojala mjesta na samom terenu. Odbojkaški teren bio je postavljen na sjevernom dijelu, na strani na kojoj je uvijek fudbalski tim Nebraske.

Zabava je počela satima prije glavnog događaja, a za početak uvodne egzibicije između dva univerziteta koja se takmiče u diviziji 2 NCAA, stadion je bio otprilike jednu četvrtinu ispunjen. Polako se taj broj povećavao i dostigao kulminaciju kada su odbojkašice Nebraske i Omahe izašle na zagrijavanje.

Uslovi za igru bili su skoro savršeni, 28 stepeni celzijusa, nebo bez oblaka i blag vetar od 6 kilometara na sat.

Odbojkašice Nebraske odigrale su 306 uzastopnih utakmica pred rasprodataom dvoranom i imale su najveću posjetu svake sezone od 2013. godine. Tim je osvojio pet šampionskih titula.

Odbojka je nedavno prevazišla košarku kao najmasovniji ženski srednjoškolski sport u SAD, u Nebraski - gdje se 7.000 djevojčica takmiči u srednjoj školi - odbojka je odavno sport broj jedan.

XS
SM
MD
LG