Linkovi

SAD obustavljaju vojnu pomoć Pakistanu


SAD obustavljaju vojnu pomoć Pakistanu
SAD obustavljaju vojnu pomoć Pakistanu

Pakistanska vojska se treba odlučiti hoće li podržavati zemlju koja joj pomaže ili militante koji se bore u Afganistanu

Sjedinjene Države će obustaviti dio od 800 milijuna dolara vojne pomoći Pakistanu. Šef ureda predsjednika Obame William Daley izjavio je televiziji ABC da su odnosi Sjedinjenih Država i Pakistana napeti, te da ih treba tokom vremena popraviti. Dok god dvije zemlje ne budu nadišle te teškoće, Sjedinjene Države će zadržati dio novca koji američki porezni obveznici izdvajaju za vojnu pomoć Pakistanu, rekao je Daley.

List New York Times navodi tri neimenovana visoka američka dužnosnika koji kažu da je taj potez odgovor na pakistansko protjerivanje američkih vojnih instruktora, te oblik vršenja pritiska na pakistansku vojsku da se 'učinkovitije' bori protiv militanata.

Prema pisanju tog lista, uskraćivanje pomoći ima kao 'jasan cilj' prisilu pakistanske vojske da se odluči između – s jedne strane - pružanja podrške zemlji koja financira najveći dio njezinog djelovanja i – s druge – pružanja 'tajne podrške' talibanima i drugim militantima koji se bore protiv američkih vojnika u Afganistanu.

Pakistanska vojska kaže da je odbacila navode nedavnih članaka u listu New York Times u kojima se, uz nju, kritizira i vrlo moćna obavještajna agencija te zemlje, poznata po kratici ISI. Ti su članci – izjavio je general Athar Abbas – dio 'kampanje ozloglašavanja'.

Njujorški list je prošli tjedan objavio jedan urednički komentar i jedan članak u kojemu se ISI povezuje s ubojstvom pakistanskog novinara Saleema Shahzada, koji je pisao oštra izvješća o infiltraciji militanata u pakistansku vojsku. Navodeći neimenovane dužnosnike u Washingtonu, Times kaže da 'klasificirani obavještajni podaci' pokazuju da su visoki dužnosnici pakistanske obavještajne službe naredili njegovo ubojstvo.

XS
SM
MD
LG