Linkovi

SAD objavljuju nacrt rezolucije UN-a kojom se traži hitan prekid vatre u Gazi


Izraelsko bombardovanje Rafaha, 20. mart 2024.
Izraelsko bombardovanje Rafaha, 20. mart 2024.

Sjedinjene Američke Države (SAD) su proširile nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) u kojoj se poziva na "trenutni prekid vatre u vezi s oslobađanjem talaca u Pojasu Gaze", rekao je američki državni sekretar Antony Blinken.

Američki diplomata je to saopštio tokom turneje po Bliskom istoku, koja će uključivati i posjetu Izraelu.

SAD, ključni saveznik Izraela, ranije je stavio veto na rezolucije Vijeća sigurnosti o Gazi. Posljednji slučaj bio je u februaru, kada se Washington usprotivio upotrebi riječi "neposredno" u nacrtu koji je podnio Alžir.

Posljednjih sedmica, međutim, Washington je pojačao pritisak na Izrael, jer insistira da Hamas - palestinska grupa koju su SAD i Evropska unija proglasile terorističkom organizacijom - mora odmah osloboditi taoce otete tokom napada 7. oktobra na jugu Izraela.

"U stvari, imamo rezoluciju koju smo poslali Vijeću sigurnosti UN-a u kojoj se poziva na hitan prekid vatre u vezi sa oslobađanjem talaca i nadamo se da će je svaka zemlja podržati", rekao je Blinken tokom posjete Saudijskoj Arabiji.

"Mislim da bi to poslalo snažnu poruku, snažan signal", rekao je on za saudijske medije Al Hadath.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je da će uništiti Hamas kao odmazdu za napade 7. oktobra.

"Naravno, mi stojimo uz Izrael i njegovo pravo da se brani... ali u isto vrijeme, imperativ je da civili koji su u opasnosti i koji tako strašno pate, da se fokusiramo na njih, da učinimo da su oni prioritet, zaštita civila, pružanje humanitarne pomoći", rekao je Blinken.

Američki zvaničnici pregovarali su o alternativnom tekstu otkako su krajem februara blokirali alžirski nacrt rezolucije kojom se poziva na "trenutni humanitarni prekid vatre" u Gazi.

Ta alternativa, fokusirana na podršku šestosedmičnom primirju u zamjenu za oslobađanje talaca, imala je male šanse da dobije odobrenje, prema diplomatskim izvorima, piše AFP.

Još nije zakazana nijedna sjednica na kojoj bi se moglo glasati o ovom tekstu.

Blinken se dan ranije sastao sa šefovima država u Saudijskoj Arabiji, dok će u četvrtak boraviti u Egiptu, a u petak u Izraelu.

Blinkenova turneja, šesta u regionu od početka rata, teče paralelno s pregovorima koji se vode u Kataru, gdje su se posrednici sastali treći dan zaredom u srijedu kako bi pokušali posredovati u prekidu vatre. Međutim, malo je naznaka da mogu brzo postići dogovor.

Plan o kojem se raspravlja u Kataru omogućio bi privremeni prekid neprijateljstava u zamjenu za oslobađanje palestinskih talaca i zatvorenika.

Tokom ovog perioda, isporuke humanitarne pomoći Pojasu Gaze također bi se povećale.

XS
SM
MD
LG