Linkovi

SAD: Sveobuhvatan plan za globalnu borbu protiv korupcije


President Joe Biden speaks at an event at the Kansas City Area Transit Authority, in Kansas City, Missouri, Dec. 8, 2021.
President Joe Biden speaks at an event at the Kansas City Area Transit Authority, in Kansas City, Missouri, Dec. 8, 2021.

Prema novom planu koji je u ponedjeljak objavila Bidenova administracija, Sjedinjene Države će značajno revidirati način na koji cilja na javnu korupciju, izdvajajući nova sredstva za zaustavljanje nezakonitih financijskih tokova i koordinirajući napore cijele savezne vlade.

Strategija Sjedinjenih Američkih Država o suzbijanju korupcije proizvod je šestomjesečnog nastojanja izvršne vlasti da se "pregleda postojeće napore američke vlade u borbi protiv korupcije i da se identificiraju i pokušaju ispraviti trajni nedostaci u borbi protiv korupcije".

Dokument na 38 stranica je nepoštedan u svojoj ocjeni da su razvijene ekonomije, uključujući Sjedinjene Države, dugo stvarale uvjete koji dopuštaju korumpiranim državnim dužnosnicima, često u zemljama u razvoju, da skrivaju nezakonito bogatstvo u inozemstvu.

"Nova istraživanja i velika novinarska izlaganja dokumentirali su u kojoj mjeri pravni i regulatorni nedostaci u razvijenom svijetu nude korumpiranim akterima sredstva za offshore i pranje nezakonitog bogatstva", navodi se u dokumentu.

Plan obvezuje saveznu vladu na politiku koja se temelji na pet stupova. Prema dokumentu, to su "modernizacija, koordinacija i financiranje napora američke vlade u borbi protiv korupcije; suzbijanje nezakonitog financiranja; pozivanje korumpiranih aktera na odgovornost; očuvanje i jačanje multilateralne antikorupcijske arhitekture; i poboljšanje diplomatskog angažmana i korištenje sredstava inozemne pomoći za unaprijeđenje ciljeva politike."

Antikorupcijski aktivisti zadovoljni

Čelnici nekoliko globalnih antikorupcijskih organizacija rekli su da su ugodno iznenađeni snagom jezika u novom američkom planu.

"Mislim da je svatko tko je dugo radio na borbi protiv korupcije vrlo uzbuđen onim što je administracija sastavila", rekao je Tom Cardamone, predsjednik i izvršni direktor Global Financial Integritya, za VOA. "Čini se kao vrlo dobro promišljen pristup problemu."

Saopćenje je prvi put da su SAD iznijele nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije, rekao je Gary Kalman, direktor američkog ureda Transparency Internationala. Rekao je da je posebno značajno to što Bidenova administracija prepoznaje potrebu za koordinacijom antikorupcijskih napora u cijeloj saveznoj vladi.

"Ne radi se samo o jednoj agenciji koja kaže: 'Oh, imamo problem s korupcijom u našem određenom kutku svijeta.' Ali zapravo, korupcija toliko utječe na ono što američka vlada pokušava učiniti, da nam je potreban pristup cijele vlade", rekao je Kalman za VOA.

"Konačno, ovdje se čini da SAD igra globalnu vodeću ulogu u ovom stvarno važnom pitanju", rekla je Liz David-Barrett, ravnateljica Centra za proučavanje korupcije na Sveučilištu Sussex. "I stvarno nam je potrebno globalno vodstvo."

Nekoliko istaknutih republikanskih zastupnika koji su u prošlosti predlagali antikorupcijske zakone nisu komentirali prijedlog Bidenove administracije na upit Glasa Amerike. Ranije ove godine, široki prijedlog zakona o biračkim pravima, korupciji i financiranju kampanje pod pokroviteljstvom demokrata propao je u Senatu, dijelom zbog republikanskog protivljenja proširenju pristupa glasačkim listićima. Bidenova antikorupcijska strategija ne treba potporu Kongresa da bi stupila na snagu.

Detaljan prijedlog

Plan ima za cilj dodijeliti nova sredstva agencijama za provođenje zakona kako bi ojačale svoje antikorupcijske operacije, te će stvoriti koordinacijsko tijelo za usklađivanje antikorupcijskog rada u ministarstvima State, Treasury i Commerce, kao i Američkoj agenciji za međunarodne odnose Razvoj (USAID).

Vlada će također razviti nova pravila koja će otežati prikrivanje porijekla imovine i njezinih stvarnih vlasnika. To uključuje razvoj novih zahtjeva za otkrivanje podataka za registraciju poduzeća i transakcije nekretninama.

Uprava je također rekla kako će razviti propise koji će otežati "čuvarima vrata" legitimnog financijskog sustava, uključujući "odvjetnike, računovođe, te pružatelje usluga povjerenja i poduzeća" otvaranje stražnjih vrata za nezakonita sredstva.

Plan također obećava opsežan rad na jačanju međunarodnih partnerstava u borbi protiv korupcije, uključujući osiguravanje financiranja i tehničke potpore za zemlje u razvoju koje se bore u borbi protiv sofisticiranog financijskog kriminala.

SAD su dio problema

U informaciji koji prati plan, administracija je napomenula da se "korumpirani akteri i njihovi pomagači oslanjaju na ranjivosti u Sjedinjenim Državama i međunarodnim financijskim sustavima kako bi prikrili vlasništvo nad imovinom i oprali prihode od svojih nezakonitih aktivnosti. Kao najveće svjetsko gospodarstvo, Sjedinjene Države snose odgovornost za rješavanje nedostataka u našem vlastitom regulatornom sustavu i rade s našim saveznicima i partnerima na tome."

David-Barrett je rekao da je značajno to što administracija prihvaća ulogu SAD-a u stvaranju problema.

"SAD su glavno utočište u moru u kojem možete tajno osnivati tvrtke", rekla je za VOA, misleći na zakone koji dopuštaju osnivanje tvrtki bez identifikacije njihovog "stvarnog vlasništva", odnosno osobe ili osoba koje ih u konačnici kontroliraju.

Osim zatvaranja za skrivanje nedopuštenih sredstava, David-Barrett je rekao da čišćenje vlastite kuće u SAD-u ima i druge prednosti.

"To je važno u smislu signala koji šalje", rekla je. "To što su SAD glavno utočište šalje signal da je to prihvatljiv način poslovanja i organiziranja vaših poslova. Da bi SAD zauzele jači stav o tome stvarno bi puno pomoglo da se promijene međunarodne norme po ovom pitanju. "

Vezano za summit demokracije

Nije slučajno što je antikorupcijski plan administracije objavljen u ponedjeljak, samo nekoliko dana prije nego što bi Bijela kuća trebala biti domaćin virtualnog demokratskog summita za više od 100 drugih zemalja. Okupljanje je dio nastojanja Bidenove administracije da ponovno potvrdi poziciju SAD-a kao lidera demokratskih zemalja svijeta.

U kolumni u The Washington Postu, objavljenoj u isto vrijeme kad i plan, ministrica financija Janet Yellen i administratorica USAID-a Samantha Power eksplicitno su iznijele povezanost.

"Okupljanje je priznanje da svjetske demokracije trebaju novu strategiju", napisali su. "U posljednjih 15 godina broj ljudi koji žive pod autoritarnim režimima rastao je, dok su čelnici mnogih demokratskih zemalja rušili temeljna prava i provjere i ravnoteže. Korupcija je to omogućila. Autokrati koriste javno bogatstvo kako bi održali svoje vlast, dok u demokracijama korupcija trune slobodna društva iznutra."

XS
SM
MD
LG