Linkovi

SAD obilježava stotu godišnjicu rođenja predsjednika Ronalda Reagana


Američki predsjednik Ronald Reagan i sovjetski čelnik Mikhail Gorbachev u Ženevi, 1985. (arhivski snimak)
Američki predsjednik Ronald Reagan i sovjetski čelnik Mikhail Gorbachev u Ženevi, 1985. (arhivski snimak)

Raznim svečanostima diljem zemlje odaje se počast republikancu koji je kao predsjednik, osamdesetih godina prošlog stoljeća, poveo takozvanu konzervativnu revoluciju

Sjedinjene Države obilježavaju stotu godišnjicu rođenja pokojnog predsjednika Ronalda Reagana, koga mnogi smatraju jednim od najomiljenijih američkih predsjednika. Da je još živ, gospodin Reagan, koji je umro 2004. u dobi od 93 godine, 6. veljače bi slavio stoti rođendan.

Raznim svečanostima diljem zemlje odaje se počast republikancu koji je kao predsjednik, osamdesetih godina prošlog stoljeća, poveo takozvanu konzervativnu revoluciju. On je, također, pridonio okončanju Hladnog rata sa Sovjetskim savezom, a Nijemci i drugi i danas pamte njegov poziv tadašnjem sovjetskom čelniku Mihailu Gorbačovu: „Srušite taj zid!“, misleći na Berlinski zid.

Na njegovom ranču, u Santa Barbari, u Kaliforniji, od jučer traje dvodnevni skup u njegovu počast. Konzervativna političarka Sarah Palin jučer je održala govor na tom skupu, a danas će svojim govorom zatvoriti skup bivši dopredsjednik Dick Cheney. Sutra će udovica gospodina Reagana položiti vijenac na njegov grob dok će iznad njega proletjeti borbeni zrakoplovi sa nosača zrakoplova USS Ronald Reagan.

XS
SM
MD
LG